Comisia Europeană impune noi restricţii băncilor ruseşti şi extinde lista oligarhilor ruşi. Ce exporturi vor fi interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Comisia Europeană a pregătit un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei şi Belarusului din cauza invaziei Ucrainei care va lovi alţi oligarhi şi politicieni ruşi şi trei bănci din Belarus, scrie Reuters, citând trei surse confidenţiale.

Proiectele de sancţiuni au fost adoptate de executivul UE marţi dimineaţă şi vor fi discutate de ambasadorii UE la o întâlnire care a început la 14:00 GMT, scrie Reuters.

Proiectul va interzice trei bănci din Belarus din sistemul bancar SWIFT şi va adăuga mai mulţi oligarhi şi parlamentari ruşi pe lista neagră a UE, au declarat sursele pentru Reuters.

Pachetul interzice, de asemenea, exporturile din UE de echipamente navale şi software în Rusia şi oferă îndrumări cu privire la monitorizarea criptomonedelor pentru a evita utilizarea acestora pentru eludarea sancţiunilor UE, au spus sursele.

Moscova îşi descrie acţiunile în Ucraina drept o „operaţiune specială” de dezarmare a vecinului său şi de arestare a liderilor pe care îi numeşte „neonazişti”. Ucraina şi aliaţii săi occidentali numesc acest lucru un pretext fără temei pentru o invazie pentru cucerirea unei ţări de 44 de milioane de oameni.

Diplomaţii UE au aprobat până acum sancţiunile propuse de Comisia UE împotriva Rusiei şi Belarusului fără nicio modificare.

UE a exclus deja şapte bănci ruseşti din SWIFT, dar nu a inclus băncile din Belarus.

Sursele au refuzat să numească noii creditori care urmează să fie sancţionaţi.

O sursă a spus că pachetul include, de asemenea, oligarhi şi membri ai Consiliului Federaţiei Ruse, care este camera superioară a Parlamentului Rusiei.

Până acum, sancţiunile UE au lovit sute de membri ai Camerei inferioare, Duma, care au votat în favoarea recunoaşterii de către Rusia a autoproclamatelor republici populare Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

UE îşi va extinde, de asemenea, interdicţia privind exporturile UE de tehnologie avansată către Rusia, susţinând în principal interzicerea exportului de tehnologie maritimă, au spus sursele.

Interzicerea exportului de echipamente navale şi software în Rusia este menită în principal să afecteze sectorul său de transport maritim, a spus o sursă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite