Comisia Europeană anchetează contractele dintre Hidroelectrica şi Alro Slatina, unul dintre cei mai mari „băieţi deştepţi“
0
Executivul Uniunii Europene a anunţat că a demarat încă din ianuarie o investigaţie asupra contractelor dintre Hidroelectrica şi Alro Slatina, cel mai mare client al Hidroelectrica şi cel mai mare consumator de electricitate din ţară.
În cazul în care Comisia va considera că tarifele preferenţiale la care a cumpărat energie în ultimii ani reprezintă ajutor de stat, producătorul de aluminiu ar putea fi obligat să plătească o amendă şi să ramburseze contravaloarea ajutoarelor.
Executivul Uniunii Europene a anunţat că a demarat încă din ianuarie o investigaţie asupra contractelor dintre Hidroelectrica şi Alro Slatina, subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat.
În cazul în care Comisia va considera că tarifele preferenţiale la care a cumpărat energie în ultimii ani reprezintă ajutor de stat, producătorul de aluminiu ar putea fi obligat să plătească o amendă şi să ramburseze contravaloarea ajutoarelor.
„Comisia a demarat, în ianuarie 2011, din proprie iniţiativă, o anchetă privind un posibil ajutor de stat în cazul unui contract de furnizare de energie electrică pe termen lung dintre producătorul de energie Hidroelectrica şi producătorul de aluminiu Alro Slatina, încheiat în 2005 şi amendat de câteva ori până în 2010“, se arată în comunicat emis miercuri de Comisia Europeană.
Anchetă separată pentru Alro
În aprilie, Comisia Europeană a iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica, producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie, cu scopul de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de funcţionare, prin creşterea veniturilor acestora sau printr-o combinaţie a celor două elemente, astfel încălcând normele UE în materie de ajutoare de stat.
Hidroelectrica va câştiga în plus până la 300 de milioane de lei pe an, după ce a renegociat contractul cu Alro.
„Există indicii potrivit cărora statul ar fi influenţat deciziile de a încheia aceste contracte în condiţiile date", se arăta într-un comunicat al Comisiei. Preţul plătit de Alro pentru energia hidro a crescut de la 130 de lei în medie la cel puţin 180 de lei pe MWh.
Pentru 2012, Alro a fost de acord să plătească 174 de lei pe MWh pentru primele şapte luni, retroactiv, şi 184 de lei pentru perioada 1 august – 21 decembrie, ceea ce va aduce venituri suplimentare de 64 de milioane de lei pentru Hidroelectrica.
Profitul Hidroelectrica, transferat la Alro
„Vă reamintesc că, anul trecut, Alro a avut 53 de milioane de euro profit, iar în primele şase luni din acest an, 24 de milioane de euro profit. În schimb, Hidroelectrica a avut 1 milion de euro profit în 2011 şi pierdere de 30 de milioane de lei în prima jumătate din 2012. Practic, am transferat profitul nostru către Alro”, a arătat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica.
Negocierile dintre Alro şi Hidroelectrica s-au finalizat în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar la fiecare rundă de discuţii a participat şi magnatul rus Vitali Machitski, proprietarul combinatului din Slatina, venit în România special pentru a participa la discuţii.
Producătorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare client al Hidroelectrica, a anunţat finalizarea unui program de creştere a eficienţei energetice, care îi permite diminuarea cu 75% a consumului de electricitate în cadrul diviziei de aluminiu procesat.
Alro – de interes strategic pentru economia ţării
Alro este cel mai mare consumator de electricitate din ţară, utilizând anual peste 3 TWh, de electricitate, adică circa 8% din consumul naţional. Alro Slatina este subsidiară a Vimetco N.V. este o companie globală de aluminiu primar şi procesat.
Alro plăteşte pentru energia cumpărată de la Hidroelectrica un preţ în baza unei formule care ţine cont de cotaţiile aluminiului la Bursa de Metale de la Londra.
Acest lucru este valabil din primăvara anului 2010, când, în baza unui memorandum aprobat în Guvern, industria aluminiului a fost declarată una de interes strategic pentru economia României.