Cod de Bune Practici şi la mărfurile nealimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cod de Bune Practici şi la mărfurile nealimentare
Cod de Bune Practici şi la mărfurile nealimentare

Consiliul Naţional al IMM-urilor va propune ministrului pentru IMM-uri adoptarea unui Cod de Bune Practici şi pentru producătorii din alte domenii nu doar cel alimentar.

În primă instanţă, Codul de Bune Practici prevedea şi reglementarea taxelor pentru produse nealimentare, însă pe parcurs s-a renunţat la acest lucru, potrivit lui Corneliu Tănase, vicepreşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România. Chiar dacă aceste mărfuri au termene de plată mai mari, de 45 de zile, şi  producătorii acestora plătesc aceleaşi taxe. „Nu putem face discriminare, până la urmă e vorba tot de activitate de producţie, fie că vorbim despre papetărie sau despre textile sau mobilă‟, adaugă el.

Românii îşi fac cumpărăturile în ţările vecine

Tănase consideră că acest Cod ar trebui să aibă aceeaşi formă precum cel din Uniunea Europeană. Astfel, taxele percepute de retaileri producătorilor de mărfuri nealimentare ce îşi vând marfa prin intermediul lor nu pot depăşi 5% din cifra lor de afaceri, iar în cazul celor alimentare, procentul este de maximum 6% din cifra de afaceri. „O să propunem un proiect de lege, dacă lucrurile rămân aşa lucrurile nu vor merge bine nici pentru retaileri, deja magazinele din vestul ţării au probleme, majoritatea românilor se duc în Ungaria să-şi facă cumpăraturile pentru că preţurile sunt mai mici cu 20%‟, mai spune vicepreşedintele CNIPMMR. Potrivit preşedintelui Consiliului Naţional al IMM-urilor din România, marile reţele de magazine obţineau un profit de 30% la produsele pe care le comercializau din cauza  numărului mare de taxe impuse producătorilor români.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite