Clădire istorică din inima Capitalei, redeschisă publicului larg până la sfârşitul anului. Ce destinaţie va avea
0Una dintre cele mai vechi clădiri din inima Capitalei, construită în perioada interbelică (1929-1939), va fi redeschisă publicului larg până la sfârşitul acestui an, după ce a fost aproape în totalitate demolată şi reconstruită.
Reconstrucţia Magazinului Bucureşti, fostul magazin universal amplasat la intersecţia străzilor Lipscani şi I.C. Brătianu din Capitală, va fi finalizată la finalul acestui an. Noua clădire va putea găzdui diverse concepte, de la spaţii de retail şi servicii la spaţii de birouri, co-working şi restaurante. Compania de consultanţă imobiliară Colliers International Romania a fost desemnată ca agent exclusiv pentru închirierea proiectului.
Viitorul Magazin Bucureşti va avea o suprafaţă totală închiriabilă de aproximativ 3.150 mp, 6 etaje (6+P) şi va dispune de peste 2.600 spaţii de parcare aflate în vecinătate, în zonele Universitate, Intercontinental, Cocor şi Unirii. Clădirea este proiectată în aşa fel încât să găzduiască o varietate de chiriaşi, atât din zona de retail şi servicii, cât şi din zona de birouri, co-working sau restaurante. Astfel, Magazinul Bucureşti poate deveni cel mai important proiect mixt din centrul Capitalei.
„Cu o istorie fascinantă, Magazinul Bucureşti va fi mereu un punct de reper pentru piaţa imobiliară din Capitală. Astfel, reconsolidarea clădirii vine într-un moment oportun. Oraşul are nevoie de clădiri speciale şi de recondiţionarea monumentelor şi mă bucur că un astfel de proiect va fi disponibil potenţialilor chiriaşi care îşi doresc un spaţiu ultracentral, dar adaptat standardelor actuale”, a declarat Venera Maria Munjev, Senior Associate Retail Agency în cadrul Colliers.
Datorită localizării centrale (la intrare pe strada Lipscani), proiectul beneficiază atât de vizibilitate maximă din bulevardul I.C. Bratianu, cât şi de o excelentă conectivitate la mijloacele de transport în comun (metrou – staţiile Piaţa Unirii şi Universitate, autobuz şi tramvai). Traficul pietonal intens este susţinut de apropierea faţă de Centrul Vechi (al cărui număr de turişti depăşeşte 2 milioane, anual), Universitate – aproximativ 25.000 de studenţi frecventează zona anual –, precum şi faţă de staţiile de metrou Unirii (1 şi 2) şi Universitate, care au înregistrat în 2018 în jur de 13,3, respectiv 6,5 milioane de călătorii.
Magazinul Bucureşti este unul dintre cele mai importante monumente istorice din Capitală. Construit în două faze, magazinul datează din perioada interbelică (1929-1939). De asemenea, el a fost unul dintre cele mai mari centre comerciale din oraş. În prezent, clădirea este în proces de reconstrucţie şi doar faţada va păstra aspectul iniţial, restul clădirii fiind adaptat unui proiect de clasă A.
După 1989, activitatea centrului comercial a intrat în colaps. Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie a cumpărat magazinul, în anul 2003, cu echivalentul a 3,2 milioane de lei, potrivit procurorilor DNA care au cercetat cazul. După mai multe procese, în 2013, moştenitorii familiei Bunescu au reuşit să recupereze clădirea, pe care au vândut-o apoi unor investitori olandezi.