Euractiv: CJUE hotărăște împotriva Comisiei în cazul privind ajutorul de stat pentru Lufthansa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul General al UE a anunțat miercuri (10 mai) că a anulat legal decizia Comisiei Europene care a permis Germaniei să acorde ajutor de stat companiei aeriene Lufthansa în timpul pandemiei de COVID-19, considerând că CE a greșit.

Avioane Lufthansa. Foto: Arhiva Adevărul
Avioane Lufthansa. Foto: Arhiva Adevărul

Companiile aeriene au suferit un regres sever ca urmare a restricțiilor de călătorie la nivel de bloc menite să stopeze răspândirea virusului COVID, ceea ce a determinat guvernul german să ia măsuri de salvare a celei mai mari companii aeriene a țării, Lufthansa, printr-o recapitalizare de 6 miliarde de euro.

În conformitate cu normele UE privind ajutorul de stat, o astfel de decizie trebuie semnalată Comisiei Europene pentru a-i evalua legalitatea.

În declarația sa cu privire la hotărâre, Tribunalul UE (parte a Curții de Justiție a Uniunii Europene - CJUE), a doua cea mai puternică instanță a UE, a subliniat că,  atunci când a evaluat ajutorul, Comisia „a săvârșit mai multe erori”, în special în ceea ce privește posibilele alternative la salvarea care ar fi putut veni din  partea statului.

Potrivit hotărârii, posibilitatea finanțării nevoilor de capital necesare prin intermediul piețelor private nu a fost evaluată suficient de Comisie, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la eligibilitatea Lufthansa pentru o astfel de intervenție de stat de ultimă instanță.

Potrivit hotărârii, Comisia nu a considerat în mod corespunzător că aeronavele companiei ar fi putut fi folosite drept garanție pentru o potențială finanțare prin credit pentru suma necesară.

În plus, Comisia a făcut o altă greșeală „nu a solicitat un mecanism care să stimuleze Lufthansa să răscumpere cât mai repede acțiunile Germaniei”, a spus Curtea.

Un purtător de cuvânt al Lufthansa a subliniat că firma „a rambursat deja în totalitate măsurile de stabilizare care au fost aprobate de Comisia Europeană”, astfel că problema ar fi fost „încheiată complet înainte de hotărârea judecătorească de astăzi”.

Veniturile din vânzarea acțiunilor au totalizat puțin peste 1 miliard de euro”, a adăugat purtătorul de cuvânt, ceea ce reprezintă substanțial mai mult decât cele 300 de milioane de euro plătite pentru aceleași acțiuni de guvernul german.

Restul ajutorului, care a venit sub forma unei așa-numite „participări tăcute”, a fost deja rambursat de companie în 2021.

„Triumf pentru concurență loială”

Sentința Curții Europene vine după ce doi concurenți ai Lufthansa, Ryanair și Condor, s-au plâns că guvernele au favorizat companiile lor emblematice acordându-le ajutoare generoase, lucru pe care alte companii aeriene nu l-au primit.

Intervenția Curții este un triumf pentru concurența loială și pentru consumatorii din UE”, a declarat compania aeriană irlandeză Ryanair într-un comunicat.

Hotărârile de astăzi confirmă că, Comisia trebuie să acționeze ca un gardian al condițiilor de concurență echitabile în transportul aerian și nu poate aproba ajutoare de stat discriminatorii sub presiunea politică a guvernelor naționale”, se adaugă declarația.

Întrebată de EURACTIV despre impactul deciziei, Comisia Europeană nu a putut oferi încă detalii.

Vom studia cu atenție hotărârea și vom reflecta asupra posibililor pași următori”, a spus un purtător de cuvânt.

Comisia are opțiunea de a face recurs împotriva deciziei.

Un purtător de cuvânt al ministerului german de finanțe a declarat pentru EURACTIV că „va lua act de decizia judecătorului deocamdată”, menționând că aceasta nu este încă obligatorie din punct de vedere juridic.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite