China propune reducerea costurilor de comercializare pentru fondurile de investiții și comisioane

0
Publicat:

Autoritatea de reglementare a valorilor mobiliare din China a publicat un proiect de norme care vizează reducerea comisioanelor de tranzacționare pentru fondurile mutuale și soluționarea conflictului de interese dintre activitățile de tranzacționare a valorilor mobiliare și cele de vânzare de fonduri ale agențiilor de brokeraj.

foto asiatic cu bancnotă de 100 de yeni în mână
China propune reducerea costurilor de comercializare Foto: Shutterstock

Comisia de reglementare a valorilor mobiliare din China (CSRC) a declarat că propunerile au fost concepute pentru a proteja investitorii și pentru a reglementa mai bine modul în care managerii de fonduri alocă comisioanele de tranzacționare.

Normele, publicate vineri de CSRC în vederea consultării publice, reprezintă cea mai recentă încercare a autorităților de a revigora încrederea în piața bursieră în declin și vine la cinci luni după ce autoritatea de reglementare a îndemnat fondurile mutuale să reducă comisioanele de administrare și să reducă costurile pentru investitori.

Analiștii spun că noile reguli ar avantaja brokerii cu capacități puternice de tranzacționare și cercetare care câștigă comisioane.

Potrivit proiectului de reguli, comisioanele de tranzacționare ar urma să fie reduse atât pentru produsele de fonduri pasive, cât și pentru cele active. SWS Research estimează că, în general, comisioanele ar urma să fie reduse cu o treime.

În plus, administratorilor de fonduri le este interzis să plătească comisioane de tranzacționare pentru a achiziționa servicii de la terți, cum ar fi consultanță externă de specialitate, terminale financiare sau baze de date.

Participanții de pe piață spun că este obișnuit ca fondurile mutuale să plătească brokerilor comisioane suplimentare pentru servicii a căror valoare este greu de justificat, ceea ce duce la creșterea costurilor de tranzacționare pentru investitorii fondurilor.

Proiectul de norme prevede, de asemenea, ca echipa de vânzări a fondurilor mutuale să nu participe la alegerea unui broker și la alocarea comisioanelor de tranzacționare.

Normele propuse prevăd, de asemenea, că o societate de fonduri mutuale nu trebuie să plătească mai mult de 15% din totalul comisioanelor de tranzacționare unei singure agenții de brokeraj, a declarat CSRC, adăugând că administratorii de fonduri ar trebui să aleagă agenții de brokeraj care sunt „solide din punct de vedere financiar, bine comportate și care au capacități puternice în domeniul tranzacționării și cercetării”.

Regulile „vor ghida activitatea de brokeraj înapoi la rădăcina sa, înapoi la cercetare”, a declarat Founder Securities.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite