China anunță o creștere economică de 5% în 2024 și alocă mai mulți bani bugetului armatei, dar și cercetării

0
Publicat:

China stabilește un obiectiv ambițios de creștere economică de „aproximativ 5%” pentru 2024 și promite să „transforme modelul de creștere” în fața unor provocări semnificative.

Premierul Li Qiang și președintele chinez Xi Jinping
Premierul Li Qiang și președintele chinez Xi Jinping FOTO EPA

Cifra - similară cu obiectivul de creștere al anului trecut - a fost anunțată de premierul chinez Li Qiang marți, la deschiderea adunării anuale a Congresului Național al Poporului (NPC), legislativul țării, care adună aproape 3.000 de delegați la Beijing pentru o întâlnire de o săptămână.

Stabilitatea este de importanță globală, deoarece reprezintă baza pentru tot ceea ce facem”, a spus Li în timpul prezentării primului său raport de lucru.

În special, trebuie să avansăm cu transformarea modelului de creștere, să facem ajustări structurale, să îmbunătățim calitatea și să sporim performanța”, a continuat premierul chinez.

Declarația lui Li vine în contextul în care Beijingul încearcă să crească încrederea în economia Chinei, în timp ce se confruntă cu un sector imobiliar problematic, presiuni deflaționiste, plecarea capitalului străin, o piață de capital afectată și o rată a natalității la un minim record, potrivit CNN.

La eveniment, China a dezvăluit și bugetul său militar anual pentru 2024, care va crește cu 7,2% până la 1,67 trilioane de yuani (230,6 miliarde de dolari), conform unui raport provizoriu publicat separat. Rata de creștere pentru bugetul de apărare este aceeași ca cea de anul trecut.

Obiectivul de creștere a produsului intern brut (PIB) și cheltuielile militare sunt printre cele mai urmărite cifre în timpul primei zile de proceduri.

Dar investitorii par să fie dezamăgiți de lipsa unor măsuri majore pentru stimularea economiei. Indicele de referință Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu 2,6% până în după-amiaza tranzacționării, fiind cel mai slab performer din Asia. Indicele Hang Seng Tech a scăzut cu 4%.

Un obiectiv de creștere de „aproximativ 5%” este ambițios, dar realizabil, a spus Larry Hu, economist șef pentru China la Macquarie Group.

(Acesta) implică măsuri de relaxare mai agresive decât anul trecut. Ca urmare, poate îmbunătăți și perspectiva de creștere printre gospodării și companii”, a spus el.

Anul trecut, China și-a stabilit și un obiectiv de „aproximativ 5%”, în ceea ce era atunci cel mai scăzut obiectiv numeric al țării anunțat în decenii. Mai devreme în acest an, oficialii chinezi au anunțat că s-a atins o creștere economică de 5,2% în 2023.

Atingerea unui obiectiv similar în anul următor ar putea fi însă semnificativ mai dificilă. În 2022, restricțiile legate de Covid-19 în țară au fost generalizate, stabilind o bază scăzută de comparație pentru anul precedent. Unii analiști internaționali sunt, de asemenea, sceptici cu privire la fiabilitatea cifrelor de creștere ale Chinei, deoarece guvernul este văzut în mod larg ca având o transparență limitată a datelor.

Premierul Li a recunoscut că atingerea obiectivelor de creștere „nu va fi ușoară”.

Situația economică a Chinei nu este bine văzută pe plan extern

Provocările economice ale Chinei generează dificultăți și frustrări, în timp ce tinerii se luptă să-și găsească locuri de muncă, investitorii se confruntă cu pierderi pe piață, iar proprietarii de mici afaceri luptă să supraviețuiască.

Nu au fost anunțate măsuri majore de stimul, dar Li a spus că guvernul va „stabiliza și extinde” consumul, vizând în același timp o creștere a cheltuielilor pentru articolele scumpe, inclusiv electronice și vehicule electrice.

Guvernul a stabilit deficitul bugetar fiscal la 3% din PIB pentru 2024. Acesta este mai mic decât deficitul revizuit de 3,8% în 2023, dar același cu ținta de 3% anunțată inițial anul trecut.

Ținta poate indica prudența Beijingului în ceea ce privește sustenabilitatea datoriei, pe măsură ce formularea politicii încearcă să găsească un echilibru între stabilizarea creșterii și controlul datoriei, au spus analiștii. În decembrie, Moody's a retrogradat perspectiva ratingului de credit al Chinei de la „stabil” la „negativ”, citând riscurile generate de guvernele locale și întreprinderile de stat financiar tensionate.

Pentru a stimula cheltuielile guvernamentale pentru proiecte majore, Li a anunțat un plan de emitere a un trilion de yuani ($139 miliarde) de obligațiuni speciale ultra-lungi ale guvernului central în acest an, prima vânzare de acest fel din 2020.

Guvernele locale vor avea, de asemenea, permisiunea de a emite 3,9 trilioane de yuani ($542 miliarde) de obligațiuni speciale, care vor fi folosite în principal pentru cheltuieli de infrastructură. Aceasta reprezintă o creștere de 100 de miliarde de yuani ($13,9 miliarde) față de anul trecut.

China investește în știință și tehnologie

NPC nu a adus nicio surpriză majoră investitorilor, dar a ridicat îndoieli cu privire la atingerea obiectivului de creștere ambițios de 5% fără a crește procentajul deficitului fiscal”, a spus Ken Cheung, șeful strategiei de schimb valutar asiatic la Mizuho Bank.

„În timp ce creșterea totală de 1,1 trilioane de yuani în emisiile de obligațiuni oferă finanțare suplimentară pentru a sprijini investițiile în infrastructură, nu există un plan de stimulare mare pentru a susține creșterea.

Li a părut, de asemenea, să confirme critica conform căreia China a mers prea departe spre prioritizarea securității naționale în detrimentul creșterii economice, cerând ca țara să „asigure că dezvoltarea de înaltă calitate și securitatea mai mare se întăresc reciproc.”

Ca parte a obiectivelor sale strategice, China și-a majorat bugetul anual pentru știință și tehnologie cu 10% până la un nivel fără precedent de 370,8 miliarde de yuani ($51,6 miliarde) - cea mai mare creștere din 2019 după ani de creștere minimă.

Li a a spus că va sprijini eforturile în domeniile big data și inteligență artificială (AI) și să lanseze mai multe programe majore de știință și tehnologie.

Accentul pus pe autonomia în știință și tehnologie vine după ce Statele Unite au mărit controlul asupra exportului de tehnologii de vârf către China, în special în domeniul AI, pe care Washingtonul a declarat că ar putea fi folosit pentru a consolida armata chineză.

Administrația Biden a restricționat companiile americane să vândă cipuri semiconductoare avansate către China și a interzis investițiile americane în China în tehnologii sensibile, inclusiv AI, computere cuantic și semiconductoare.

Buget militar mai mic decât SUA, dar în creștere

Rata de creștere a Chinei de 7,2% în cheltuielile militare este în concordanță cu mai mulți ani anteriori de creștere similară cu cifre unice.

Beijingul nu a anunțat o creștere de două cifre a cheltuielilor militare din 2015. Yun Sun, director al programului China din cadrul organizației Stimson Center din Washington, a spus că, având în vedere încetinirea economică a Chinei, o creștere de 7,2% este destul de semnificativă.

Procentajul total al cheltuielilor militare din PIB este încă mai mic decât cel al Statelor Unite și Rusiei, dar totuși raportul crește”, a spus ea.

Statele Unite au autorizat un buget de apărare de 886 de miliarde de dolari pentru 2024, în creștere cu aproximativ 3% față de anul precedent.

Creșterea bugetului de apărare al Chinei a depășit obiectivul de creștere economică de ani de zile, cu acest an nefiind o excepție.

Cu toate acestea, nu a ajuns încă la stadiul în care încarcă excesiv bugetul național, a spus James Char, cercetător asociat la Școala de Studii Internaționale S. Rajaratnam din Singapore și expert în domeniul militar chinez.

Desigur, perspectivele economice pe termen lung ale țării vor determina dacă aceasta poate fi menținută în viitor”, a spus el.

Liderii Chinei urmăresc ceea ce consideră un mediu geopolitic din ce în ce mai fracturat, începând de la alianțele mai strânse ale Americii cu vecinii Beijingului, creșterea tensiunilor cu Filipinele în jurul apelor contestate din Marea Chinei de Sud și creșterea tensiunilor la nivel mondial în mijlocul unor conflicte majore în Orientul Mijlociu și Ucraina.

Beijingul a respins în repetate rânduri caracterizările conform cărora își mărește agresiv cheltuielile militare. Mai degrabă, încearcă să-și proiecteze imaginea ca un susținător al păcii, în ciuda agresiunii în locuri precum Marea Chinei de Sud și față de insula Taiwan guvernată autonom.

Purtătorul de cuvânt al NPC, Lou Qinjian, a declarat reporterilor în Beijing luni că „comparativ cu marile puteri militare, cum ar fi Statele Unite, cheltuielile de apărare ale Chinei sunt destul de scăzute, fie ca procentaj din PIB sau din bugetul total, fie în termeni de cheltuieli pe cetățean sau pe membru al serviciilor”.

Mai mulți oficiali chinezi ai apărării au fost eliberați din funcții în ultimele luni, fie în forțele armate, fie în organele politice, alături de o campanie anticorupție și de o purificare aparentă. Printre cei îndepărtați s-au numărat fostul ministru al Apărării Li Shangfu, care a fost demis din funcție fără explicații.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite