Bombă cu ceas pe piaţa imobiliară din China: Evergrande, lichidat pentru datorii de 300 miliarde dolari

0
Publicat:

Un tribunal din Hong Kong a ordonat lichidarea gigantului imobiliar China Evergrande Group care ar provoca turbulenţe pe piețele financiare care se prăbușesc în China, în timp ce factorii de decizie politică se luptă pentru a controla o criză care se adâncește.

Clădiri foarte înalte în China
Dezvoltatorul imobiliar din China Evergrande intră în lichidare

Judecătoarea Linda Chan a decis să lichideze cel mai îndatorat dezvoltator din lume, cu datorii totale de peste 300 de miliarde de dolari, după ce a remarcat că Evergrande nu a putut oferi un plan concret de restructurare la mai bine de doi ani după neîndeplinirea obligațiunii și după mai multe audieri în instanță.

Lucrurile trebuie să se oprească aici”, a spus Chan, care își va prezenta un raționament detaliat mai târziu luni.

Directorul executiv al Evergrande, Siu Shawn, a declarat presei chineze că societatea se va asigura că proiectele de construcție a caselor vor fi în continuare livrate, în ciuda ordinului de lichidare. Ordinul nu va afecta operațiunile unităților onshore și offshore ale Evergrande, a adăugat el.

Decizia pregătește scena pentru ceea ce se așteaptă a fi proces complicat și cu potențiale considerații politice, având în vedere numeroasele autorități implicate. Investitorii offshore se vor concentra asupra modului în care autoritățile chineze tratează creditorii străini atunci când o companie eșuează.

Nu este un sfârșit, ci începutul procesului prelungit de lichidare, care va îngreuna și mai mult operațiunile zilnice ale Evergrande”, a declarat Gary Ng, economist senior la Natixis. „Deoarece majoritatea activelor Evergrande se află în China continentală, există incertitudini cu privire la modul în care creditorii pot confisca activele și gradul de rambursare al deținătorilor de obligațiuni offshore, iar situația poate fi și mai proastă pentru acționari”.

Acțiunile Evergrande au fost tranzacționate cu până la 20% mai puțin înainte de audiere. Tranzacționarea a fost oprită în China Evergrande și filialele sale listate China Evergrande New Energy Vehicle Group (0708.HK), deschide o filă nouăși Evergrande Property Services (6666.HK), deschide o filă nouădupă verdict.

Proces complicat

Evergrande, care deține active de 240 de miliarde de dolari, a adâncit problemele sectorului imobiliar deja aflat în dificultate, atunci când a intrat în incapacitate de plată în 2021, iar decizia de lichidare va zgudui probabil și mai mult piețele chineze de capital și imobiliare deja fragile.

Beijingul se confruntă cu o economie subperformantă, cu cea mai proastă piață imobiliară din ultimii nouă ani și cu o piață de valori care se apropie de minimele din ultimii cinci ani, așa că orice nouă zdruncinare a încrederii investitorilor ar putea submina și mai mult eforturile factorilor de decizie de a întineri creșterea.

Evergrande a solicitat o nouă amânare luni, deoarece avocatul său a spus că a făcut „un progres” în ceea ce privește propunerea de restructurare. În cea mai recentă ofertă, dezvoltatorul a propus creditorilor să-și schimbe datoriile în toate acțiunile pe care compania le deține în cele două unități ale sale din Hong Kong, în comparație cu participațiile de aproximativ 30% din filiale înaintea ultimei audieri din decembrie.

Avocatul lui Evergrande a susținut că lichidarea ar putea dăuna operațiunilor companiei și gestionării proprietății și unităților de vehicule electrice, ceea ce ar afecta, la rândul său, capacitatea grupului de a rambursa toți creditorii.

Evergrande a lucrat la un plan de reorganizare a datoriilor de 23 de miliarde de dolari cu un grup de creditori cunoscut sub numele de grupul ad-hoc deținătorilor de obligațiuni timp de aproape doi ani.

Nu suntem surprinși de rezultat și este un produs al eșecului companiei în a se implica cu grupul ad-hoc”, a declarat Fergus Saurin, partener Kirkland & Ellis, care a consiliat deținătorii de obligațiuni offshore. „A existat o istorie de angajament de ultimă oră care nu a dus nicăieri. Și, în aceste circumstanțe, compania are doar vina pe ea însăși pentru lichidare.

Evergrande a citat o analiză Deloitte în timpul unei ședințe de judecată din Hong Kong din iulie, care estima o rată de recuperare de 3,4% dacă dezvoltatorul ar fi lichidat. După ce Evergrande a declarat în septembrie că unitatea sa emblematică și președintele său Hui Ka Yan sunt investigați de autorități pentru diferite infracțiuni, creditorii se așteaptă acum la o rată de recuperare mai mică de 3%.

Se așteaptă că decizia va avea un impact redus asupra operațiunilor companiei, inclusiv asupra proiectelor de construcție a caselor pe termen scurt, deoarece ar putea dura luni sau ani până când lichidatorul offshore desemnat de creditori să preia controlul asupra filialelor din China continentală - o jurisdicție diferită de Hong Kong.

Petiția de lichidare a fost depusă pentru prima dată în iunie 2022 de Top Shine, un investitor în unitatea Evergrande Fangchebao, care a declarat că dezvoltatorul nu a onorat acordul de răscumpărare a acțiunilor pe care le cumpărase din filială.

De la jumătatea anului 2021, cel puțin trei dezvoltatori chinezi au intrat în lichidare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite