Cea mai mică pensie specială, de trei ori peste pensia medie din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare pensie specială este de 15 ori mai mare decât pensia medie din România
Cea mai mare pensie specială este de 15 ori mai mare decât pensia medie din România

Cea mai mică pensie specială este de trei ori peste pensia medie din România, în timp ce pensia media specială cea mai mare este înregistrată de procurori şi judecători şi depăşeşte de aproape 15 ori pensia medie din România, arată o analiză realizată de economistul Iancu Guda.

„Pensiile speciale sunt o temă reală, forma lor actuală este aberantă şi generează mari inechităţi, dar felul în care a fost abordată nu promite o rezolvare reală, ci mai degrabă un joc de imagine ca salvatori ai echităţii sociale! În primul rând, la finalul lunii ianuarie parlamentul a eliminat pensiile speciale doar pentru civili, fără poliţişti şi militari. Numărul civililor care beneficiază de pensii speciale este de aproximativ 9.000 de persoane şi totalizează pensii speciale în valoare de sub 1 miliard lei, respectiv 10% din valoarea tuturor pensiilor speciale. În al doilea rând, se pare că măsura se va aplica doar pentru «pensionarii speciali» care ajung la vârsta de pensionare după intrarea în vigoare a acestei modificări. Deci «pensionarii speciali» actuali nu sunt afectaţi”, afirmă Guda.

Potrivit lui, pentru a fi cu adevărat o reforma socială în sistemul public de pensii şi, în acelaşi timp, constituţională, măsura adoptată trebuia să vizeze şi pensionarii actuali prin modificarea sistemului de impozitare! Altfel, totul este demagogie şi zgomot public pentru campania electorală, conchide el.

pensie medie versus pensii speciale FOTO Iancu Guda
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite