Ce trebuie să ştim despre Ghidul semnăturii electronice?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Burdun

Constantin Burdun, director general adjunct certSIGN, a explicat pentru adevarul.ro, paleta largă de aplicaţii la care răspunde un asemenea demers digitalizat.

certSIGN, companie de servicii de încredere şi securitate cibernetică a lansat la începutul lunii iunie Ghidul de bune practici şi aspecte legale privind utilizarea semnăturii electronice în organizaţii. Acesta include răspunsurile la întrebările primite pe site-ul www.certsign.ro în contextul digitalizarii accentuate determinate de pandemia de coronavirus şi al schimbărilor legislative din ultimele luni a pieţiidin România.

„Acest context a adus în prim plan cerinţa ca documentelor digitale să li se recunoască valoarea legală prin utilizarea semnăturilor electronice, ceea ce a dat naştere unei adevărate avalanşe de întrebări, de la cele mai simple, precum ce este o semnătură electronică, ce tipuri de semnătură pot fi utilizate sau cum se face verificarea acestora, la întrebări legate de utilizare, recunoaştere legală etc”, a declarat la „Ora Adevărului”, Constantin Burdun, director general-adjunct al certSIGN.

El a subliniat faptul că Ghidul propus răspunde tuturor acestor întrebări şi include, printre altele, definiţii ale semnăturii electronice, tipuri de semnături, cadrul legal naţional şi european, detalii despre efectele legale ale semnăturilor, dar şi despre diferenţele între semnături, atât ca nivel de siguranţă, cât şi la nivel de recunoaştere legală în România şi în UE. Acestora li se adaugă modalităţi de verificare a documentelor semnate, despre gradul de dovedire a legalităţii unui document semnat cu semnătură electronică, despre cum pot semna mai multe persoane un singur document sau care sunt aspectele pe care o organizaţie ar trebui să le aibă în vedere atunci când hotărăşte să utilizeze sau să accepte documente semnate electronic, beneficii.

Una peste alta, Ghidul reaminteşte celor interesaţi că la nivel european există Regulamentul nr. 910/2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice, obligatoriu pentru toate statele membre UE, care stabileşte clar diferenţele de legalitate şi recunoaştere dintre tipurile de semnătură electronică (simplă, avansată, calificată).

Ghidul este disponibil gratuit pe site-ul certsign.ro şi poate fi accesat chiar din homepage.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite