Ce salariaţi pierd bani din „marea revoluţie fiscală“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele cu handicap salariate vor pierde după transferul contribuţiilor FOTO 123RF
Persoanele cu handicap salariate vor pierde după transferul contribuţiilor FOTO 123RF

Salariile a milioane de angajaţi sunt ameninţate de măsura transferului contribuţiilor sociale, riscul ca ele să scadă fiind iminent pentru anumiţi salariaţi. Sunt însă afectate multe alte categorii de cetăţeni.

Şase milioane de contracte de muncă trebuie modificate de la 1 ianuarie 2018, pentru ca angajatorii să transfere contribuţiile la angajat şi să crească salariul brut. Atât în sectorul bugetar, cât şi în privat, există salarii care vor scădea.

Când a modificat prin Ordonanţă de Urgenţă Codul Fiscal, pentru a realiza transferul contribuţiilor la angajat, Guvernul a mizat pe angajatori că vor creşte salariul brut, astfel încât salariul net al angajaţilor să nu fie afectat. Statul nu va avea nicio problemă în a face acest lucru pentru bugetari, pentru ca pe fluturaşul de salariu ei să regăsească o creştere apropiată de cea promisă prin legea salarizării, deşi nu vor primi niciun ban în plus în mână, fiind doar o modificare contabilă. În schimb, în mediul privat, angajatorii nu sunt obligaţi prin lege să crească salariul brut, astfel că există riscul ca salariile angajaţilor din sector să scadă. Pentru unii dintre ei, pericolul este iminent.

Discuţia esenţială e legată de dorinţa angajatorilor de a creşte salariul brut. Nu au nicio obligaţie legală. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal 

Depinde de ce vor face angajatorii

Consiliul Fiscal consideră că este lesne de înţeles dacă angajatorii nu vor vrea să majoreze salariul brut. „Discuţia esenţială e legată de dorinţa angajatorilor de a creşte salariul brut. Nu au nicio obligaţie legală. Dacă vrea să crească salariul brut, să modifice contractele, probabil că impactul asupra netului ar fi neutralizat pentru majoritatea angajaţilor”, a declarat pentru „Adevărul” Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

Potrivit Deloitte România, angajatorii ar trebui să crească salariul brut cu 19,9% pentru a nu afecta suma netă pe care o primeşte angajatul în prezent, în urma transferului contribuţiilor.

Cui îi scad în mod cert salariile

Există însă mai multe categorii de români ale căror salarii nete vor scădea în mod cert, chiar şi în situaţia în care angajatorii vor majora salariile brute.

Cei mai mulţi se regăsesc în industria IT, una dintre cele mai performante industrii, care are un aport însemnat la PIB-ul României. „Va fi printre cele mai afectate de o astfel de abordare”, consideră reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham).

Vor fi afectate şi persoanele cu handicap, dar şi cei care lucrează în cercetare-dezvoltare şi persoanele fizice care îşi desfăşoară activitatea pe bază de contract individual de muncă încheiat pe o perioadă de 12 luni.

Pentru toate aceste categorii de angajaţi impozitul pe venit este zero.

Ionuţ Dumitru explică: „Practic avem o reducere a impozitului pe venit de la 16% la 10%, care este compensată de o creştere a sarcinii fiscale la contribuţii. Deşi contribuţiile scad ca şi cotă cu 2 puncte procentuale, ele se aplică la o bază mai mare. De fapt povara fiscală creşte din contribuţii şi compensează practic reducerea poverii fiscale din reducerea impozitului pe venit. La cei care au impozit pe venit deja zero, nu mai există element de compensare a poverii fiscale crescute la CAS. Acolo, fie angajatorul ca să menţină netul îşi creşte costul total salarial, dacă vrea, fie îşi păstrează costul total salarial, iarăşi dacă vrea, şi scade netul”.

Şi Deloitte România ilustrează un calcul care arată în mod clar o scădere a salariilor pentru aceste categorii de angajaţi, indiferent de ce vor face angajatorii: „De exemplu, dacă facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observăm că, după ce vor intra în vigoare modificările anunţate prin proiect, scăderea va fi de 6,3%. În cazul în care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul creşterii contribuţiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%”.

Şi bugetarii sunt afectaţi

Impactul modificării Codului Fiscal va fi unul devastator pentru poliţişti, personalul contractual şi ceilalţi angajaţi din familia ocupaţională „apărare, ordine publică şi securitate naţională”, avertizează Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

Potrivit SNPPC, salariile acestor angajaţi vor scădea, după mutarea contribuţiilor, deşi angajatorul creşte brutul, cu procente cuprinse între 5 şi 20%. „Scăderea netă va afecta, cu precădere, personalul cu venituri reduse sau situate la valoarea minimului brut pe economie (1.450 lei), adică aproximativ 75% dintre angajaţii MAI”, mai arată sindicalişti.

Ei nu sunt singurii bugetari afectaţi. Potrivit lui Ionuţ Dumitru, în această situaţie sunt şi angajaţii care lucrează cu fonduri europene, angajaţii APIA, cei din sănătate, din medicina de urgenţă. 

Situaţia scăderii salariilor apare pentru că ei au astăzi sporuri mai mari de 30%, iar ele vor fi plafonate la 30% de la 1 ianuarie.

Situaţii incerte

Alţi angajaţi afectaţi sunt cei ai companiilor în insolvenţă, în număr de peste 100.000. În cazul acesta, nici dacă ar vrea, companiile nu ar putea majora salariile brute decât dacă parcurg proceduri extrem de anevoioase şi costisitoare. Joi, reprezentanţii Ministerului Finanţelor nici nu ştiau că există această problemă, spunând presei că „evident că vor fi analizate şi astfel de subiecte dacă consideraţi că este nevoie, vom verifica”.

O altă situaţie neluată în calcul de Finanţe este cea a societăţilor comerciale debutante, SRL-D. În acest caz, CAS pentru angajator este zero, adică angajatorul este scutit de plata contribuţiilor pentru angajator, virând-o la stat numai pe cea pentru angajat. Prin mutarea contribuţiilor, va fi anihilată această scutire.

Nici indemnizaţia pentru mamele care intră în concediul de maternitate nu se ştie cum va fi calculată. Aceasta se reprezintă, în valoare brută, ca 85% din media veniturilor brute din ultimele şase luni. În cazul majorării salariilor brute, ar fi normal ca indemnizaţia să crească.

Te-ar putea interesa şi:

Ce nu spune Guvernul: ne-a micşorat pensiile private şi favorizează fiscal firmele de încasat şpagă

Marea majorare salarială, la ora adevărului: fix 2 lei

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite