Ce planuri are Blejnar pentru acest an. Câţi bogaţi vor fi verificaţi în următoarea perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Blejnar, şeful Direcţiei de Verificări Fiscale, anunţă că verificarea persoanelor cu venituri mari va începe în partea a doua a anului cu un prim lot de 300-400 persoane care au avut,anul trecut, venituri de peste 3 milioane euro şi deţineri de peste 20 milioane euro.

"Din acest an, după prelucrarea Declaraţiilor 200, deci după 25 mai termenul limită de depunere, prelucrând bazele de date, vom elabora o listă cu în jur de 300-400 persoane, după două mari criterii: venituri de peste 3 milioane de euro în anul 2011 şi deţineri de peste 20 milioane euro. Desigur că, pe lângă această categorie care va fi monitorizată şi verificată de aparatul central al ANAF, am constituit servicii în fiecare judeţ şi sector al municipiului Bucureşti care se vor ocupa de verificarea persoanelor fizice şi de modul în care îşi plătesc impozitele şi taxele, persoanele care nu sunt în categoria primelor 300", a declarat Blejna, citat de Mediafax.

Fostul şef al ANAF:„Evaziunea fiscală nu poate fi cuantificată“

Sorin Blejnar, fostul şef al ANAF, a afirmat că nivelul actual al evaziunii fiscal nu poate fi cuantificat deorece Fiscul nu are o direcţie specializată pentru astfel de calcule.

"Este foarte greu de a cuantifica şi a spune cât este evaziunea fiscală astăzi. Evaziunea fiscală este foarte greu de identificat, foarte greu de definit, foarte greu de cuantificat. Nu ştiu, cred că undeva într-un procent de 25-30% din PIB, din discuţiile mai mult cu alte instituţii ale statului, pentru că noi nu avem o direcţie specializată să facă aceste calcule şi prognoze", a afirmat Blejnar.

Fostul şef al ANAF nu poate indica o cifră totală din care trebuia să obţină suplimentar două miliarde euro prin combaterea evaziunii.

Blejanr a mai afirmă că din discuţii cu alte instituţii ale statului, nivelul evaziunii fiscale pare a se situa "undeva" la 25-30% din PIB.

Întrebat care este suma totală din care trebuia să colecteze suplimentar două miliarde euro prin combaterea evaziunii fiscale, fostul şef ANAF răspunde "două miliarde de euro din X".

El nu poate avansa nici un termen în care evaziunea fiscală va fi redusă la un nivel modic, arătând că pentru aceasta trebuie parcurse mai multe etape, pornind de la restructurarea ANAF.

În luna februarie, şeful Guvernului a cerut miniştrilor şi şefilor de autorităţi implicaţi în combaterea evaziunii fiscale ca, în termen de două luni, să verse la buget venituri reprezentând cel puţin 1,5% din Produsul Intern Brut, echivalentul a două miliarde de euro, în special din acţiuni împotriva contrabandei cu alcool şi produse vegetale.

Mai mult, Blejnar a afirmat că ţinta de venituri suplimentare de 1,5% din PIB din combaterea evaziunii fiscale a fost stabilită iniţial pentru sfârşitul anului, dar că ulterior a aflat, din comunicarea de presă, că trebuie să îndeplinească obiectivul în doar două luni.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite