Ce măsuri a adoptat Putin pentru a contracara sancţiunile Occidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul (via pixabay.com)
Foto: Arhiva Adevărul (via pixabay.com)

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat un decret privind măsurile temporare suplimentare pentru a asigura stabilitatea financiară a ţării. Textul documentului este disponibil pe site- ul Kremlinului.

În special, de la 2 martie, Rusia introduce o procedură specială pentru tranzacţiile pentru persoanele străine asociate cu state care comit acţiuni neprietenoase împotriva Federaţiei Ruse şi a cetăţenilor acesteia. Noile măsuri se referă la operaţiunile de acordare către astfel de persoane străine de credite şi împrumuturi în ruble, precum şi la tranzacţiile care presupun „apariţia proprietăţii de valori mobiliare şi imobiliare”.

Se precizează că astfel de operaţiuni „pot fi efectuate (efectuate) pe baza autorizaţiilor emise de comisia guvernamentală pentru controlul investiţiilor străine în Federaţia Rusă”. Dacă este necesar, aceste autorizaţii pot conţine condiţii pentru executarea tranzacţiilor.

În acelaşi timp, tranzacţiile de cumpărare de valori mobiliare pot fi efectuate de astfel de persoane la licitaţii organizate, pe baza autorizaţiilor emise de Banca Centrală în acord cu Ministerul Finanţelor al Federaţiei Ruse şi care conţin anumite condiţii.

În plus, decretul se va aplica şi tranzacţiilor cu străini din orice alte state, dacă vorbim de acţiuni sau imobile achiziţionate de aceştia după 22 februarie 2022 de la reprezentanţii ţărilor care comit acţiuni neprietenoase.

Operaţiuni cu valută
Pe baza deciziilor aceleiaşi comisii guvernamentale, rezidenţii Federaţiei Ruse vor putea transfera valută străină în conturi străine. Luni a fost publicat un decret prezidenţial privind aplicarea unor măsuri economice speciale în legătură cu acţiunile neprietenoase ale Statelor Unite şi ale ţărilor care li s-au alăturat. Printre altele, acesta a instituit interdicţia rezidenţilor ruşi de a credita valută străină în conturi bancare din afara ţării, precum şi de a acorda împrumuturi în valută nerezidenţilor. Decizia este în vigoare de la 1 martie.

Noul document corectează aceste măsuri, permiţând şi ca astfel de tranzacţii să fie efectuate cu permisiunea unei comisii guvernamentale. Guvernul a fost însărcinat să aprobe procedura de eliberare a autorizaţiilor necesare acestor tranzacţii în termen de cinci zile.

De asemenea, se reţine că instituţiile de credit au dreptul de a transfera fonduri în valută străină în conturi de corespondent în băncile nerezidente, sub rezerva restricţiilor prevăzute de decret.

În plus, documentul introduce o interdicţie a exportului de valută străină în numerar din Rusia în valoare de peste 10.000 de dolari.

Documentul intră în vigoare din ziua publicării sale oficiale.

Luptă împotriva presiunii sancţiunilor
După cum se menţionează în preambulul decretului, aceste decizii au fost luate „în legătură cu acţiunile neprietenoase şi contrare dreptului internaţional ale Statelor Unite şi ale statelor străine şi organizaţiilor internaţionale care le-au aderat”. Vorbim despre restricţiile impuse de aceştia împotriva cetăţenilor şi persoanelor juridice ruşi.

Pentru a proteja interesele naţionale ale Rusiei şi pentru a-i asigura stabilitatea financiară, şeful statului a decis să ia „măsuri economice temporare suplimentare”.

Marţi mai devreme, prim-ministrul rus Mihail Mişustin a anunţat pregătirea unui proiect de decret prezidenţial privind introducerea unor restricţii temporare la vânzarea de active ruseşti  de către întreprinderilor străine. Potrivit şefului de Cabinet, această măsură va face posibilă luarea unor decizii în cunoştinţă de cauză, întrucât în ​​situaţia actuală a sancţiunilor, antreprenorii străini sunt nevoiţi să se ghideze nu de factori economici, ci de presiunea politică.

Totodată, Comitetul de profil al Consiliului Federaţiei pentru politică economică a transmis o solicitare regiunilor ruse cu solicitarea de a prezenta propuneri de înlocuire a mărfurilor importate cu cele interne în contextul sancţiunilor anunţate ca urmare a invadării Ucrainei de Federaţia Rusă.

O sursă din aparatul Consiliului Federaţiei a declarat pentru TASS că, instutuţia, la cererea guvernului, va organiza şedinţe neprogramate pe 4 martie, precum şi pe 10 sau 11 martie pentru a lua în considerare legile anticriză în legătură cu sancţiunile împotriva Federaţiei Ruse. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite