CE avertizează România în privința legislației privind RCA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană a trimis României şi altor state membre UE scrisori de punere în întârziere din cauza lipsei comunicării măsurilor luate pentru transpunerea în legislaţia naţională a Directivei 2009/103/EC privind asigurarea RCA şi controlul obligaţiei de asigurare a acestei răspunderi, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Cineva ține pe volan o asigurare RCA
CE avertizează România în privința legislației privind RCA

Directiva prevede înfiinţarea unui mecanism pentru a compensa victimele accidentelor rutiere în cazul insolvenţei asigurătorului responsabil. În acest scop, statele membre vor desemna organismele pentru stabilirea compensaţiilor, care se vor ocupa de plângerile venite de la cei implicaţi în accidentele rutiere. Pentru cazurile transfrontaliere, Directiva prevede ca aceste organisme să ajungă la un acord pentru soluţionarea litigiilor între ele până în 23 decembrie 2023. Statele membre UE trebuiau să desemneze aceste organisme până în 23 iunie 2023, sau cel puţin să comunice entităţilor CE că vor negocia acest acord.

ASF a precizat, într-un răspuns la solicitarea Agerpres, că "în cazul României, procedura menţionată nu este de actualitate". 

Comisia Europeană a trimis scrisori de punere în întârziere către 16 state membre UE: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Irlanda, Grecia, Spania, Cipru, Letonia, Luxemburg, Malta, Austria, Polonia, Portugalia, România şi Slovenia pentru că nu au notificat Executivul comunitar în legătură cu transpunerea completă a acestor articole până la termenul limită din 22 iunie 2023. 

În 2017, Comisia Europeană a demarat o evaluare privind funcționarea Directivei din 2009, inclusiv în ceea ce privește eficienta și eficacitatea acesteia, precum și coerenta să cu alte domenii de politica a Uniunii.

Concluzia evaluării a fost că Directiva funcționează bine în general, dar au fost identificate patru domenii principale în care ar fi oportune modificări specifice: despăgubirea persoanelor prejudiciate în urma accidentelor în cazul insolvenței societății de asigurare vizate, sumele minime asigurate obligatorii, controalele privind asigurarea vehiculelor desfășurate de statele membre, precum și utilizarea certificatelor privind istoricul daunelor ale asiguraților.

În acest sens, s-a constatat că Directiva 2009 prevedea diferite date de referință pentru recalcularea periodica a sumelor minime asigurate în diferite state membre, ceea ce conduce la sume minime asigurate diferite în funcție de statul membru. Pentru a asigura un nivel egal al protecției minime a persoanelor prejudiciate în întreagă Uniune, se recomanda că respectivele sume minime să fie armonizate și ar trebui să fie introdusa o clauza standard de revizuire, care utilizează că referință indicele armonizat al preturilor de consum, astfel cum este publicat de Eurostat, precum și norme procedurale care să reglementeze o astfel de revizuire și să stabilească un calendar uniform.

În decembrie 2021, CE a emis o nouă directivă care modifică Directiva 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspunderi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite