CE a decis deblocarea plăţilor din Programul Operaţional Regional, mai puţin cele pentru asistenţă tehnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a anunţat de la sfârşitul lui martie că Programul Operaţional Regional are cele mai mari şanse de ridicare a presuspendării plăţilor
Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a anunţat de la sfârşitul lui martie că Programul Operaţional Regional are cele mai mari şanse de ridicare a presuspendării plăţilor

Comisia Europeană (CE) a decis vineri reluarea plăţilor pentru Programul Operaţional Regional (POR), care a intrat aproape total în presuspendare în octombrie 2012, au declarat surse din cadrul Comisiei Europene (CE) pentru Agerpres. Este exceptată de la această decizie Axa Prioritară 6, destinată asistenţei tehnice pentru managementul programului.

România va putea primi din nou bani de la Comisia Europeană (CE) pentru cererile de rambursare a cheltuielilor efectuate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), cu excepţia proiectelor din cadrul Axei Prioritare 6 - Asistenţă Tehnică, unde rambursările rămân blocate, potrivit unor surse din CE, citate de Agerpres. Decizia ar fi fost luată de oficialii europeni vineri.

Până în prezent, CE efectua rambursări pentru POR doar pe Axa Prioritară 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale, singura axă din cadrul programului care nu era presuspedantă, deşi plăţile au fost întrerupte şi în cazul acesteia până în decembrie 2012.

Plăţile aferente acestui sector au fost reluate după ce autorităţile române au acceptat, în 3 decembrie 2012, corecţii financiare de 15% pentru proiectele mai vechi de octombrie 2011, publicate în Sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), singurele proiecte pentru care Comisia a mai acceptat cereri de rambursare.

Presuspendarea fondurilor pentru trei programe

În octombrie 2012, Comisia Europeană a informat autorităţile române că a decis să presuspende câteva programe cofinanţate prin fondurile structurale ale UE. Este vorba despre programele „Transport“, „Regional“ şi „Creşterea competitivităţii economice“. Autorităţile de la Bucureşti au primit atunci termenul de două luni pentru remedierea deficienţelor.

CE a presuspendat integral atunci Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), două axe prioritare din patru pe Programul Operaţional Sectorial Transport (POS T) şi cinci din cele şase axe prioritare din POR. 

”Acest fapt vine ca urmare a unor deficienţe grave din cadrul sistemului de gestionare şi control al programelor «Transport», «Regional» şi «Creşterea competitivităţii economice». Problemele sunt legate de domeniul achiziţiilor publice, al gestiunii financiare, precum şi de prevenirea şi detectarea fraudei şi a conflictelor de interese“, au explicat atunci oficialii CE într-un comunicat de presă.

POR, program de 4,4 miliarde de euro

Bugetul total alocat POR pentru perioada de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,4 miliarde de euro. Finanţarea de la UE reprezintă aproximativ 84% din bugetul POR, iar restul provine din fonduri naţionale, cofinanţare publică (14%) şi cofinanţare privată (2%).

Rata de absorbţie pentru POR (sume rambursate de la CE în raport cu alocarea UE 2007-2013) era, la 12 aprilie 2013, de 24,7 %, conform datelor publicate de Ministerul Fondurilor Europene.  

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite