Cât sunt dispuşi românii să scoată din buzunare pentru vacanţa din această vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Călin Gavrilas
Foto: Călin Gavrilas

Aproximativ un sfert dintre români (26%) intenţionează să călătorească în străinătate, în această vară, bugetul mediu alocat pentru o vacanţă fiind de aproape 2.900 de lei, arată rezultatele unui sondaj realizat de Reveal Marketing Research, la comanda Revolut.

Revolut a dorit să afle care sunt planurile românilor de bugetare a cheltuielilor pentru una dintre cele mai aşteptate perioade ale anului – vacanţa de vară – şi să vadă care sunt preferinţele de petrecere a concediului de vară în rândul utilizatorilor fintech. 

Studiul arată că, în 2022, 71% dintre români intenţionează să aleagă destinaţii locale/ interne pentru vacanţele de

vară, o potenţială motivaţie fiind dorinţa de a preveni situaţiile neaşteptate cu care s-au confruntat în ultimele două vacanţe, în perioada pandemiei de COVID-19. 

De asemenea, 26% dintre respondenţi şi-au manifestat intenţiile de a călători în străinătate, în timp ce 11% nu şi-au planificat încă zilele libere din acest an. 

La o privire mai atentă, identificăm un procent de 7% dintre români care intenţionează să se bucure de vacanţa de vară atât în ţară, cât şi în străinătate.

Utilizatorii fintech şi-au manifestat într-o măsură semnificativ mai mare intenţia de a-şi petrece vacanţele în străinătate (33%), dar şi dorinţa de a se bucura atât de destinaţii interne, cât şi externe pe parcursul acestei veri (10%).

Dacă ne referim la numărul zilelor pe care plănuiesc să le petreacă în vacanţa de vară, 6 din 10 români au menţionat o perioadă medie de până la o săptămână. Durata vacanţei este mai mare în rândul utilizatorilor fintech care tind să-şi petreacă mai mult de 9 zile în vacanţă (31%), comparativ cu non-utilizatorii de aplicaţii şi soluţii financiare bazate pe tehnologie (21%).

Oamenii preferă să meargă în vacanţă şi să creeze noi amintiri împreună cu prietenii sau cu membrii familiei lor (77%). În acest sens, utilizatorii fintech sunt mai înclinaţi să-şi petreacă vacanţele de vară cu mai mult de 4 persoane (34,5%), în timp ce 76% dintre non-utilizatori declară că îşi vor petrece concediul cu cel mult 3 persoane.

Cât plănuiesc să cheltuie

Potrivit analizei, chiar dacă românii intenţionează să aloce în medie un buget de 2.894 RON/ 586 euro pentru vacanţă, la o privire mai atentă se poate observa că majoritatea respondenţilor tind să subestimeze suma pe care o vor cheltui în concediu. 

Astfel că, suma totală declarată pentru întreaga vacanţă este mai mică decât suma elementelor bugetului (cazare, transport, mâncare, divertisment) cu aproximativ 30% (3651 RON/ 739 euro).

Per total, 39% din buget va fi alocat pentru cazare, 27% pentru mâncare, iar restul sumei se va împărţi intre transport (17%) şi activităţi de divertisment (17%).

Respondenţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani sunt planificatori mai buni, aceasta fiind singura categorie de vârstă care a estimat cu exactitate suma de bani pe care o vor cheltui în vacanţă. De asemenea, aceştia preferă să cheltuiască cu până la 26% mai mult pe activităţi de divertisment, în comparaţie cu restul eşantionului.

Utilizatorii fintech sunt mai relaxaţi din punct de vedere financiar

În general, românii preferă să îşi planifice şi să îşi organizeze bugetul din timp pentru următoarea vacanţă. Potrivit studiului, majoritatea respondenţilor intenţionează să facă rezervările pentru vacanţele de vară online (47%) pe site-uri de profil precum Booking, Airbnb sau folosind alte soluţii digitale integrate în aplicaţii, precum Revolut Sejururi. Aceste instrumente online sunt preferate într-o măsură semnificativ mai mare de utilizatorii fintech (52%) decât de non-utilizatori (42%). 

În ceea ce priveşte mijloacele prin intermediul cărora sunt obţinute fondurile necesare pentru concediu, cele mai frecvente comportamente întâlnite în rândul românilor sunt de a economisi bani din timp (73%) sau de a folosi bani din salariul lunar (36%).

Datele ne arată că utilizatorii fintech se simt mai confortabil să folosească banii câştigaţi din salariul lunar pentru vacanţa viitoare (38%) în comparaţie cu non-utilizatorii (35%) şi, de asemenea, sunt mai deschişi către soluţii financiare moderne precum credite/împrumuturi pentru vacanţe (9%) în comparaţie cu non-utilizatori (4,5%).

Întrucât contextul economic actual este, încă, unul imprevizibil, 43% dintre respondenţi consideră că inflaţia le va afecta în mare măsură planurile de vacanţă. Dacă ne îndreptăm atenţia către utilizatorii fintech, observăm că aceştia sunt mai puţin preocupaţi de creşterea inflaţiei şi de impactul acesteia asupra bugetelor lor de vacanţă (28%) în comparaţie cu non-utilizatorii (22%).

Utilizatorii fintech se diferenţiază prin înclinaţia spre a folosi soluţii digitale de gestionare a banilor, inclusiv pentru a realiza investiţii. Ei cred, de asemenea, că toţi copiii ar trebui să aibă acces la un card înainte de vârsta de 14 ani. 

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite