Cât de dispuse sunt companiile din România, SUA şi Polonia să răspundă solicitărilor unui presupus investitor?
0O companie listată pe bursă ar trebui să fie un model de transparenţă şi totodată un exemplu pentru alte societăţi în ceea ce priveşte relaţia cu acţionarii şi potenţialii investitori. wall-street.ro a testat această teorie adresând trei întrebări simple, aparent trimise de un investitor oarecare, unora dintre cele mai mari companii listate din România, SUA şi Polonia.
Pentru realizarea materialului au fost folosite doua conturi de e-mail: unul pentru presupusul investitor roman (Marian Cojocaru) interesat de companiile romanesti si unul pentru presupusul investitor britanic (Daniel Morrison) interesat de companiile poloneze si americane.
Intrebarile catre companii au fost trimise de vineri, 30 mai 2014, acestea vizand cateva informatii simple, usor de dezvaluit de catre orice companie listata si ale caror raspunsuri pot fi adesea gasite chiar si in raportarile respectivelor societati, sau in cadrul stirilor publicate de presa.
Intrebarile au fost adresate companiilor romanesti Petrom, Romgaz, SIF Transilvania, BRD, Bursa de Valori Bucuresti si Banca Transilvania; companiilor poloneze KGHM (unul dintre cei mai mari producatori de cupru si argint din lume), PGE (cel mai mare producator de energie din Polonia) si PKOBP (cea mai mare banca din Polonia); si companiilor americane Coca Cola, Microsoft si General Electric.
Lista intrebarilor:
Cand este programata sa aiba loc urmatoarea Adunare Generala a actionarilor companiei ? In afara de AGA, exista si alte intalniri pe care compania le are cu investitorii? Daca “da”, in ce conditii as putea sa particip la acestea din urma?
Care a fost profitul/pierderea companiei in anul 2013 si care este profitul/pierderea bugetata pentru acest an?
Care a fost valoarea celui mai recent dividend/actiune platit de companie? Daca exista asa ceva, imi puteti spune care este politica de dividend a companiei?
Companiile straine au primit aceleasi intrebari, singura diferenta fiind ca acestora nu le-a fost adresata o intrebare legata de profitul/pierderea bugetata pe 2014, dar in schimb au fost chestionate cu privire la profitul/pierderea din cel mai recent trimestru fiscal.
Citiţi răspunsurile în continuarea articolului, pe www.wall-street.ro