Case în stil medieval. Cum se construiesc şi cum se decorează
0
Pentru a obţine o atmosferă pe cât posibil mai apropiată de cea din Evul Mediu, este nevoie ca fiecare în parte să studieze stilurile, formele şi culorile utilizate în construcţiile de odinioară şi să-şi aleagă varianta pe care o consideră potrivită azi. Vă prezentăm câteva repere în alegerea posibilelor modele de case în stil medieval.
Dacă din punct de vedere arhitectural casele din acea perioadă erau destul de complicate şi puternic compartimentate, din punctul de vedere al decoraţiunilor interioare erau mult mai simpliste.
Case în stil medieval. Arhitectură specifică
Principalele modele arhitecturale rămase de-a lungul timpului din acea perioadă sunt genul „castel“ şi genul „conac“.
Genul „castel“ are încăperile înalte, cu ferestrele dispuse în partea de sus a zidurilor şi cu compartimentări interioare tip labirint.
Tainiţele, ieşirile secrete, dar şi încăperile ample, tip sală de bal, sunt „extremele“ care coexistă într-o astfel de construcţie.
Genul „conac“, dimpotrivă, are încăperile mai apropiate între ele ca dimensiuni, este oarecum asemănător cu cel al vilelor din zilele noastre, printre puţinele elemente aparte numărându-se terasele înalte, cu coloane, şi acoperişul aplatizat.
Case în stil medieval. Interioare austere, dar funcţionale
Din punctul de vedere al decoraţiunilor interioare, în Evul Mediu casele erau mai simple, mai austere şi mult mai funcţionale. Locuinţele obişnuite aproape că nu aveau deloc decoraţiuni propriu-zise, tot ceea ce se găsea în ele având neapărat o anumită utilitate.
Acum, pentru a conferi atmosferei interne un aer medieval, putem folosi săbii, scuturi, puşti şi alte arme, războaie de tesut (fie şi numai ornamentale), instrumente de-ale fierarilor, rogojini, harnaşamente etc.
Case în stil medieval. Lemn, piatră, fier şi pământ
Lemnul era materialul de constructie cel mai des folosit, alături de piatră. Pentru un aer medieval al casei tale, poţi încerca să foloseşti cât mai mult lemn nelăcuit, cu un aspect sălbatic.
Piatra era folosită la construirea fundaţiei si a zidurilor. Un gard din acest material cu siguranţă va face casa să pară o fortificaţie medievala.
Fierul era cel mai rezistent material, din care se confecţionau mese, scaune, paturi şi se folosea la ranforsarea podelelor, plafoanelor şi acoperişurilor din lemn. Toate decoraţiunile din fier forjat, atât de apreciate astăzi, îşi au originea în acea perioadă, cand meşteşugarii erau la mare cautare.
Pământul servea ca liant în construcţii (un fel de mortar), dar era si materie prima pentru vesela medievală, astfel că pentru tot ce pui în bucătărie vei folosi mult artizanat, cu veselă din lut şi lemn.
Tot pentru decorarea unei case medievale, mai poţi folosi un blazon nobiliar. Figurinele sculptate sunt, de asemenea, de efect, iar tablourile cu cai, călăreţi şi cavaleri pot fi foarte interesante.