Care este cel mai mare producător de petrol din lume. Arabia Saudită și Rusia sunt pe locurile 2 și 3

0
Publicat:

Specialiștii în energie avertizează că producția mondială de petrol ar putea deveni insuficientă pentru acoperirea cererii după anul 2028, deşi în prezent aceasta este excedentară.

Sonde de petrol în amurg
Aproape 94 de barili de petrol pe zi s-au produs la nivel mojndial în 2022

Potrivit unei analize de piață realizate de către Institutul de Energie în baza datelor publicate de Statistical Review of World Energy pe anul 2022, în urma invaziei Ucrainei de către ruși prețul petrolului a atins un vârf la peste 100 de dolari pe baril, atingând un maxim din ultimii opt ani.

Companiile petroliere și-au dublat profiturile, iar economiile celor mai mari producători de petrol din lume au primit un impuls major.

Astfel, într-un clasament al celor mai mari producători de petrol din lume publicat de Visual Capitalist, SUA a fost în 2022 cel mai mare producător de petrol din lume cu aproape 18 milioane de barili pe zi (B/D). Aceasta a reprezentat aproape o cincime din aprovizionarea mondială cu petrol.

Aproape trei sferturi din producția de petrol a țării este concentrată în jurul a cinci state : Texas, New Mexico, Dakota de Nord, Alaska și Colorado.

Pe locul doi în clasament se află Arabia Saudită cu o producție de 12 milioane B/D, reprezentând aproximativ 13% din oferta globală.

Rusia s-a clasat pe locul al treilea, cu 11 milioane B/D în 2022. Împreună, acești trei mari producători de petrol, împreună cu Canada (a 4-a) și Irak (a 5-a), reprezintă mai mult de jumătate din întreaga aprovizionare cu petrol a lumii.

Între timp, primii 10 producători de petrol, inclusiv cei clasați pe locul 6 până la 10 - China, Emiratele Arabe Unite, Iran, Brazilia și Kuweit - sunt responsabili pentru peste 70% din producția mondială de petrol.

În special, toți cei mai mari 10 giganți petrolieri și -au crescut producția între 2021 și 2022 și, ca urmare, producția globală a crescut cu 4,2% față de an.

În acest top al producătorilor de petrol la nivel global se află și România, plasată pe locul 45 din 55, cu o producție de petrol de 65 de mii de barili pe zi, la egalitate cu Danemarca.

Principalele regiuni producătoare de petrol în 2022

Orientul Mijlociu reprezintă o treime din producția mondială de petrol, iar America de Nord reprezintă aproape încă o treime din producție. Comunitatea Statelor Independente – o organizație a țărilor post-sovietice – este un alt producător regional major de petrol, cu o cotă de 15% din producția mondială.

Cu toate acestea, ceea ce este evident în date este cota în scădere a Europei în producția de petrol, acum la 3% din oferta mondială. În ultimii 20 de ani, producția de petrol a UE a scăzut cu peste 50% din cauza diverșilor factori, inclusiv reglementări mai stricte de mediu și trecerea la gaze naturale.

Producția regională poate fi privită și din prisma membrilor OPEC, care controlează aproximativ 35% din producția mondială de petrol și aproximativ 70% din rezervele mondiale de petrol.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite