Când doi se ceartă, al treilea câștigă: cine poate profita de pe urma tensiunilor dintre SUA și China

0
Publicat:

Fonduri suverane de investiţii şi bănci centrale care gestionează active în valoare de 22.000 de miliarde de dolari se aşteaptă ca activele de pe pieţele emergente să beneficieze de pe urma creşterii tensiunilor geopolitice.

Două containere vopsite în steagurile SUA și China se ciocnesc în aer, sub macarale
Beneficiari ai tensiunilor dintre SUA și China pot fi țările emergente. Foto Shutterstock

Două treimi dintre respondenţi se aşteaptă ca randamentele generate de pieţele emergente să le depăşească pe cele generate pe pieţele dezvoltate în următorii trei ani, iar fondurile suverane non-occidentale sunt cele mai optimiste cu privire la performanţele superioare ale activelor emergente, potrivit unui sondaj care a cuprins 83 de fonduri suverane şi 57 de bănci centrale în primul trimestru din acest an.

Ideea de bază este că tensiunile dintre SUA şi China favorizează ţările în curs de dezvoltare şi le va da un impuls economiilor lor, pe măsură ce companiile îşi modifică lanţurile de aprovizionare de-a lungul mai multor locaţii şi furnizori, pe fondul îngrijorărilor cu privire la înmulţirea barierelor comerciale între primele două economii ale lumii, punctează analiștii Asset Management, citați de Bloomberg.

Totuşi, investitorii nu privesc pieţele emergente drept un bloc omogen, în condiţiile în care ţările emergente din Asia, excluzând China, devin o destinaţie favorită. În special India a devenit o destinaţie de top, graţie pieţei interne mari şi creşterii clasei mijlocii, 88% dintre respondenţi exprimându-şi interesul să îşi crească expunerea pe datoria Indiei, în creştere de la 66% în 2022.

Indonezia beneficiază şi ea de un interes crescut din partea investitorilor, 47% dintre respondenţi declarând că vor să îşi crească expunerea pe datoria sa, în creştere de la 27% în 2022, în timp ce interesul în China a scăzut până la 35%, de la 71%, potrivit Invesco.

Rezultatele sondajului mai arată o creştere a popularităţii creditului privat în rândul investitorilor suverani, două treimi dintre respondenţi declarând că au de gând să îi crească alocările în următorul an. Interesul pentru creditul privat poate fi atribuit unor factori precum "performanţele puternice" ale sectorului şi folosirea sa ca strategie de diversificare comparativ cu instrumentele cu venit fix.

Per total, alocările pe instrumente cu venit fix au rămas stabile la 28%, în timp ce alocările pe acţiuni au crescut la 32% în acest an, de la 30% anul trecut, arată rezultatele sondajului. Optimismul cu privire la creşterea globală constantă sau accelerată în următoarele 18 luni, precum şi încrederea în economia americană, este temperat de o gamă de riscuri care includ tensiunile geopolitice şi inflaţia persistentă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite