Business-review.eu: Care sunt costurile economice ale corupţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coruptie mita spaga FOTO Shutterstock

Corupţia este răspândită în România, ceea ce înseamnă costuri economice imense pentru al doilea cel mai sărac popor al Uniunii Europene, deoarece mituirea afectează fiecare cetăţean prin costuri mai ridicate, investiţii mai mici şi implicit mai puţine locuri de muncă şi o alocare greşită a talentelor în ţară şi în final subminează legitimitatea statului, spun experţii.

În studiul "Corupţia şi dezvoltarea", publicat de Fondul Monetar Internaţional (FMI), Cheryl HW. Gray şi Daniel Kaufmann au încercat să analizeze principalele cauze şi costuri ale corupţiei.

Mita, de obicei, duce la rezultate economice ineficiente şi împiedică investiţiile străine pe termen lung, şi subminează capacitatea statului de a genera venituri, ceea ce se răsfrânge într-un final în creşterea impozitelor şi taxelor pentru contribuabili, se arată în studiul citat de business-review.eu

„Corupţia subminează legitimitatea statului, o imagine pe care oricine o poate vedea în România în aceste zile”, se arată în document.

Conform Indicelui de percepţie a corupţiei (IPC) 2017, lansat de Transparency International, România se situează pe locul 59 din 180 de ţări - cu un scor de 48, similar cu scorurile Iordaniei şi Greciei ), Croaţia şi Arabia Saudită (49), Cuba şi Malaysia (47), dar mai presus de Ungaria (45).

Potrivit unor experţi, corupţia reprezintă cel mai mare obstacol pentru dezvoltarea economică şi socială din întreaga lume, având în vedere că anual se dă mită de 1 mld. USD, în timp ce 2,6 milioane de dolari sunt furaţi în fiecare an prin corupţie - o sumă echivalentă cu mai mult de 5% din PIB-ul global.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite