Roubini: Asistăm la renaţionalizare. Corporaţiile şi băncile vor face concedieri, dar vor deveni şi mai puternice

Roubini: Asistăm la renaţionalizare. Corporaţiile şi băncile vor face concedieri, dar vor deveni şi mai puternice

Reputatul economist Nouriel Roubini a declarat că marile corporaţii şi băncile vor face concedieri pentru a supăravieţui crizei, dar ulterior vor deveni şi mai puternice decât erau înainte de izbucnirea pendemiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Marile corporaţii, băncile şi companiile din tehnologie vor supravieţui crizei, cu ajutorul statului, pentru că vor face concedieri, vor reduce costurile şi, în final, vor avea şi mai multă putere pe piaţă decât înainte”, a declarat Roubini într-un interviu acordat publicaţiei germane Der Spiegel, citată de Mediafax.
 
Dar companiile mici şi mijlocii vor falimenta. „Estimez că fiecare al doilea restaurant din New York va trebui să se închidă, dar McDonald's va supravieţui”. 
 
Roubini spune că globalizarea a menţinut costurile forţei de muncă şi de producţie scăzute ani buni, din cauza celor 2,5 miliarde de lucrători ieftini din India şi China. Dar globalizarea a trecut de punctul maxim după criza financiară, iar pandemia a intensificat tendinţa. „Asistăm la renaţionalizare, dezintegrarea lanţurilor de aprovizionare, un conflict comercial între China şi SUA”. 
 
Iar preţurile vor creşte, spune Roubini, care oferă exemplul tehnologiei 5G: Nokia şi Ericsson sunt cu 30% mai scumpe şi cu 20% mai puţin eficiente decât Huawei. „Aşadar, dacă o ţară decide împotriva Huawei pentru extinderea 5G, existând motive întemeiate legate de securitate, preţurile a tot felul de produse finale, de la serviciile 5G până la prăjitoarele şi cuptoarele cu microunde cu cipuri 5G, vor creşte automat. Şi asta duce în cele din urmă la inflaţie”. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările