Polonia şi Cehia au purtat discuţii despre mina „Turow”. Părţile au convenit să nu dezvăluie încă rezultatul întâlnirii

Polonia şi Cehia au purtat discuţii despre mina „Turow”. Părţile au convenit să nu dezvăluie încă rezultatul întâlnirii

Foto: Shutterstock / Mina Turow, motiv de dispută între Cehia şi Polonia.

Reprezentanţii guvernelor Poloniei şi Republicii Cehe au purtat cinci ore de discuţii cu privire la disputa privind mina de cărbune Turow, fiind de acord să nu dezvăluie încă rezultatele. Acest lucru a fost anunţat marţi, la o conferinţă de informare a ministrului polonez al Climei şi Mediului, Anna Moscova şi a omologului său ceh Anna Gubachkova.

„Am încheiat negocieri fructuoase şi constructive după cinci ore de discuţii”, a spus Anna Moscova, subliniind că partea poloneză a remarcat o mare diferenţă în abordarea noului guvern ceh, în raport cu acordurile anterioare. „Am parcurs întregul text de la bun început, toate detaliile, în rezumat”, a spus ea.

„Am avut discuţii deschise, am discutat pe puncte poziţiile părţilor cu privire la aceste puncte”, a spus Gubachkova. "Am convenit cu ministrul [Moscova] că nu va exista niciun protocol în urma discuţiilor noastre de astăzi. Considerăm că este confidenţial conţinutul acestor discuţii", a adăugat ea, explicând că "sunt anumite lucruri care mai trebuie discutate". „Nu vom vorbi acum despre detalii”, a declarat ministrul.

„Din partea noastră, aprobările au fost finalizate”, a spus Moscova, adăugând că Gubachkova mai trebuie să obţină o serie de aprobări la alte niveluri. „Sper ca aceste acorduri să aibă loc cât mai repede posibil, de urgenţă, astfel încât să putem încheia în sfârşit disputa şi să semnăm textul final la care lucrăm astăzi”, a spus ea.

„Vom păstra secret conţinutul negocierilor şi detaliile acordurilor, până la finalizarea negocierilor cu partea cehă, la nivelul acordurilor dintre cele două guverne”, a conchis Moscova.

Disputa
La sfârşitul lunii februarie, Cehia a depus o plângere la instanţa UE împotriva Poloniei, acuzând-o de faptul că din cauza extinderii unei mine de cărbune în zonele de graniţă ale republicii, nivelul apelor subterane a scăzut brusc. Pe 21 mai, instanţa UE a admis cererea Republicii Cehe şi a ordonat Poloniei să suspende imediat producţia la mina Turow din Bogatyn (voievodatul Dolnoshlenskoe) până când chestiunea va fi rezolvată pe fond. Polonia a refuzat să respecte acest verdict, afirmând că decizia instanţei este o ingerinţă inacceptabilă în asigurarea securităţii republicii.

Pe 20 septembrie, Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg a decis că Polonia trebuie să plătească Uniunii Europene 500.000 de euro pentru fiecare zi în care încalcă o hotărâre a instanţei UE de a opri exploatarea cărbunelui la mina Turow.

Mina Turow reprezintă 4-7% din producţia de energie electrică din Polonia. Închiderea minei ar însemna concedieri a 5.000 de muncitori şi pagube economiei poloneze în valoare de 13,5 miliarde de zloţi (aproximativ 3,75 miliarde de dolari).

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


Modifică Setările