OPEC extinde cu şase luni acordul de reducere a stocurilor de petrol

OPEC extinde cu şase luni acordul de reducere a stocurilor de
petrol

Statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi mai multe state din afara organizaţiei au convenit extinderea cu şase luni a acordului de reducere a cotelor de producţie petrolieră, scrie Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un comitet mixt al producătorilor de petrol din OPEC şi din afara organizaţiei recomandă extinderea cu şase luni a acordului.

„Comitetul miniştrilor Petrolului şi-a exprimat satisfacţia faţă de progresele făcute în conformitate cu angajamentele voluntare de ajustare a producţiei şi încurajează toate statele participante să preseze pentru respectiarea în proporţie de 100% a acestuia”, se arată într-un comunicat publicat duminică.

Începând cu luna noiembrie, OPEC şi alţi 11 non-membri între care se numără şi Rusia, au susţinut un demers de reducere a cotelor de producţie petrolieră cu aproximativ 90%, în ideea că o reducere a ofertei petrolului va ridica preţurile şi va împiedica o suprasaturare a pieţei.  OPEC şi ceilalţi producători majori de petrol, inclusiv Rusia, au convenit să limiteze producţia la circa 1,8 milioane de barili pe zi, în prima jumătate a anului 2017.

În urma acordui din decembrie, preţurile petrolului au urcat la peste 50 de dolari pe baril.

Strategia acestor state a funcţionat o perioadă, însă un contra-atac din partea Statelor Unite ale Americii începe să le pună probleme.

Recent, preţul petrolului a scăzut puternic, după ce Statele Unite au continuat să crească producţia pentru a pune beţe în roate strategiei OPEC. Producătorii din Statele Unite au tot adăugat platforme de sondare a petrolului de şist, sondările reînviind producţia naţională de petrol la maximul dintr-un an - mai mult de nouă milioane de barili pe zi - şi a crescut stocurile la niveluri record de peste 520 de milioane de barili.

Membrii OPEC sunt astfel nevoiţi astfel să depună mai multe eforturi pentru a menţine limitarea producţiei, însă în acelaşi timp producătorii din SUA contracarează şi prognozele arată că preţurile vor înregistra noi scăderi, ceea ce îi va încuraja pe aceştia din urmă să continue să mărească producţia.

                                                                                                                                                          

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările