Nestle şi Jacobs au admis că o parte din cafeaua folosită în produsele lor ar putea proveni de pe plantaţii braziliene care utilizează sclavi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi dintre cei mai mari producători de cafea din lume, Nestle şi Jacobs Douwe Egberts, au recunoscut că există o şansă semnificativă ca o parte din boabele de cafea pe care le folosesc să fie extrase de pe plantaţii care fac uz de sclavie modernă, relatează „The Guardian”.

Cele două corporaţii au admis că nu ştiu exact toate sursele de provenienţă a cafelei, deoarece ambele îşi cumpără o parte din materia primă prin intermediari şi exportatori, care ar putea să o cumpere în schimb de pe plantaţii în care muncitorii lucrează în condiţii abjecte şi chiar de sclavie.

Nestle şi Jacobs au făcut dezvăluirile în urma unei cercetări a centrului de investigaţii media danez DanWatch, care a aprofundat condiţiile de muncă în unele dintre plantaţiile din Brazilia – ţara care exportă aproximativ o treime din totalul cafelei de pe mapamond. 

În ciuda faptului că cele două companii nu cumpără cafea direct de la plantaţii care încalcă drepturile muncitorilor, o parte dintre intermediarii şi exportatorii de la care Nestle şi Jacobs procură boabe de cafea o fac, conform investigaţiei DanWatch. 

Astfel, membrii organizaţiei au acompaniat autorităţile braziliene din statul Minas Gerais timp de şapte luni în inspecţii aleatorii pe diferite plantaţii de cafea, remarcând o serie de cazuri care prezentau încălcări grave ale drepturilor muncitorilor, exploatarea copiilor şi chiar sclavie; reporterii organizaţiei au asistat chiar la eliberarea a 17 persoane ajunse pe plantaţii în urma traficului de carne vie şi ţinute cu forţa. 

În unele cazuri, chiar şi muncitorii care aveau libertatea de a pleca erau trataţi în condiţii inumane: li se oferea aceeaşi apă de băut ca şi animalelor, erau plătiţi cu mult sub salariul minim pe economie şi, cel mai grav, erau expuşi la pesticide foarte dăunătoare sănătăţii fără a li se oferi echipament de protecţie. 

Reprezentanţi ai celor două companii au declarat pentru „The Guardian” că vor lua foarte în serios rezultatele investigaţiei DanWatch şi că sunt „foarte îngrijoraţi” de posibilitatea ca sclavia să joace un rol în lanţurile lor de aprovizionare. Atât Nestle, cât şi Jacobs au coduri etice care interzic furnizorilor încălcarea drepturilor muncitorilor, utilizarea de persoane obţinute prin traficul de carne vie sau exploatarea copiilor, interzicând şi intermediarilor aprovizionarea de la furnizori care nu respectă aceste principii.

Cele două companii distribuie, coroborat, aproximativ 40% din totalul cafelei tranzacţionate pe piaţa mondială, administrând mărci foarte cunoscute precum Nescafe, Nespresso, Dolce Gusto, Senseo sau Jakobs-Kronung. 

Conform unor date statistice publicate de Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) în octombrie 2015, peste 21 de milioane de persoane lucrează pe mapamond în condiţii de muncă forţată, identice practic sclaviei, dintre care 5,5 milioane au sub 18 ani. Aceleaşi statistici estimează că exploatarea acestor persoane generează încasări de aproximativ 150 de miliarde dolari la nivel global.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite