Invazia Ucrainei: efecte devastatoare pentru rusul de rând

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Măsurile luate de Putin lovesc în ruşii de rând. După ce au stat la cozi kilometrice la bancomate în încercarea de a-şi asigura măcar pentru o scurtă perioadă banii necesari traiului de zi cu zi, acum sunt loviţi din nou.

Banca Rusiei încearcă măsuri disprerate ca să atenueze şocul sancţiunilor anunţate de comunitatea internaţională: a dublat dobânda şi a cerut exportatorilor să vândă 80% din valuta deţinută ca să domolească deprecierea rublei şi inflaţia

Rubla rusească s-a prăbuşit luni dimineaţă după publicarea sancţiunilor UE (în jurul orei 8,00). Astfel, rubla rusească s-a depreciat cu 30% faţă de dolarul american, de la 83 de ruble pentru un dolar cât era vineri, la 117 ruble pentru un dolar ieri dimineaţă. 

La ora 14,00, Banca Rusiei a publicat pe site-ul său cursul oficial pentru dolar - 93,56 ruble/dolar şi pentru euro - 104,48 ruble/euro.

Companiile s-au prăbuşit pe bursele de la Londra

Pe de altă parte, ieri dimineaţă Banca Rusiei anunţase că Bursa de la Moscova se va deschide cu o întârziere de şapte ore, la ora 15,00 faţă de ora 10,00 cum era obişnuit, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat.

În schimb, companiile ruseşti listate la Bursa de la Londra de-a dreptul s-au prăbuşit înregistrând scăderi chiar şi de peste 75%. Astfel, titlurile Sberbank SBER, au înregistrat la un moment dat un minus de 75.11%, Lukoil LKOD, - 59.42%, Rosneft Oil ROSN, - 44.25%, Gazprom Neft GAZ, - 27.98%, PhosAgro PHOR, - 55.83%.

Banca Rusiei a dublat dobânda cheie

Tot ieri, Consiliul de administraţie al Băncii Rusiei a decis să majoreze rata cheie a dobânzii cu 10,5 %, la 20% pe an, începând cu 28 februarie, pentru a sprijini stabilitatea financiară şi preţurile şi a proteja economiile cetăţenilor de depreciere. Acesta este un maxim istoric al ratei cheie, recordul anterior de 17% fiind atins în decembrie 2014.

 „Condiţiile externe pentru economia rusă s-au schimbat drastic. Creşterea ratei cheie va asigura o creştere a ratelor depozitelor la nivelurile necesare, pentru a compensa riscurile crescute de depreciere şi inflaţie. Acest lucru este necesar pentru a susţine stabilitatea financiară şi a preţurilor şi pentru a proteja economiile cetăţenilor de depreciere”, se arată în comunicatul Băncii Rusiei. 

Alte decizii privind ratele cheie vor fi luate ţinând cont de riscurile prezentate de condiţiile externe şi interne şi de reacţia pieţelor financiare, precum şi de mişcările reale şi aşteptate ale inflaţiei în raport cu ţinta şi evoluţiile economice în perioada de prognoză, au spus oficialii băncii Rusiei.

Rusia vrea să cumpere aur

Banca centrală a Rusiei a anunţat duminică o serie de măsuri pentru a susţine pieţele interne, în timp ce se străduia să gestioneze consecinţele din ce în ce mai extinse ale sancţiunilor severe occidentale anunţate în weekend, ca măsuri împotriva invadării Ucrainei de către Moscova, potrivit Reuters.

Banca centrală a declarat că va relua cumpărarea de aur de pe piaţa internă, va lansa o licitaţie de răscumpărare fără limite şi va uşura restricţiile privind poziţiile deschise în valută ale băncilor.

De asemenea, a crescut gama de titluri care pot fi folosite ca garanţii pentru a obţine împrumuturi şi a ordonat jucătorilor de pe piaţă să respingă ofertele clienţilor străini de a vinde titluri ruseşti.

Măsurile au venit după ce aliaţii occidentali au înăsprit sancţiunile sâmbătă, luând măsuri pentru a exclude marile bănci ruseşti din principalul sistem global de plăţi SWIFT şi au anunţat alte măsuri pentru a limita utilizarea de către Moscova a unor rezerve de 630 de miliarde de dolari pentru a submina sancţiunile.

Companiilor li s-a ordonat să vândă 80% din valută  

Într-o altă încercare de a stopa deprecierea rublei, Banca Centrală a Rusiei şi Ministerul de Finanţe au anunţat că au decis împreună să ordone companiilor exportatoare ruseşti să vândă pe piaţă 80% din veniturile lor în valută.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite