Europa se pregăteşte de întreruperea totală a livrării de gaze ruseşti. Care sunt măsurile propuse

Europa se pregăteşte de întreruperea totală a livrării de gaze ruseşti. Care sunt măsurile propuse

Ca răspuns la preţurile excepţional de ridicate şi de volatile la energie din ultimele luni, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri suplimentare pe termen lung pentru a contracara preţurile ridicate la energie şi pentru a aborda posibilele întreruperi ale aprovizionării din Rusia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Comisia a prezentat, de asemenea, o serie de domenii în care organizarea pieţei energiei electrice ar putea fi optimizată astfel încât să devină adecvată pentru tranziţia de la combustibilii fosili şi mai rezilientă la şocurile preţurilor, fiind totodată capabilă de a proteja consumatorii şi de a livra energie electrică la preţuri accesibile.
 
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat: „UE a creat o piaţă funcţională şi interconectată a energiei, care continuă să ne ofere o aprovizionare fiabilă cu energie şi în situaţia dificilă de astăzi. Însă vremurile excepţionale impun luarea unor măsuri excepţionale, iar astăzi prezentăm măsuri suplimentare pe care statele membre le pot lua pentru a combate creşterea preţurilor. Întrucât Rusia îşi continuă războiul neprovocat din Ucraina, trebuie, de asemenea, să ne pregătim pentru eventualitatea unor întreruperi ale aprovizionării cu gaze şi pentru impactul acestora, planificând măsuri de solidaritate şi posibile intervenţii la nivelul preţurilor. În paralel, avansăm în eforturile noastre de a îmbunătăţi piaţa energiei electrice pentru a proteja mai bine consumatorii, pentru a reduce volatilitatea preţurilor şi pentru sprijini în continuare tranziţia verde.”
 

Măsuri de intervenţie pe termen scurt

 
Comisia invită statele membre să utilizeze în continuare setul său de instrumente privind preţurile la energie, care conţine măsuri de reducere a facturilor la energie plătite de consumatorii europeni. În plus, statele membre dispun de o serie de măsuri pe termen scurt pe care le pot utiliza atât în prezent, cât şi în cursul următorului sezon de încălzire.
 
Pe pieţele gazelor:
 
Posibilitatea ca statele membre să extindă temporar reglementarea preţurilor pentru consumatorii finali la o gamă largă de clienţi, inclusiv gospodăriile şi industria.
 
Sisteme temporare de tip întrerupător de circuit şi măsuri urgente de asigurare a lichidităţii pentru sprijinirea funcţionării eficace a pieţelor produselor de bază, cu respectarea deplină a dispoziţiilor privind ajutoarele de stat.
 
Utilizarea Platformei energetice a UE pentru a agrega cererea de gaze, pentru a asigura preţuri competitive la gaze prin intermediul achiziţiilor comune voluntare şi pentru a reduce dependenţa UE de combustibilii fosili din Rusia.
 

Opţiuni de intervenţi​e pe pieţele energiei electrice pentru statele membre:

 
Posibilitatea de a realoca veniturile inframarginale excepţional de mari (aşa-numitele profituri excepţionale) pentru a sprijini consumatorii este extinsă la următorul sezon de încălzire.
 
În plus, veniturile din congestii pot fi utilizate pentru a finanţa sprijinul pentru consumatori.
 
O extindere temporară a reglementării preţurilor cu amănuntul pentru a include întreprinderile mici şi mijlocii.
Pentru regiunile cu interconexiuni foarte limitate, posibilitatea de a introduce subvenţii pentru costurile aferente combustibililor în sectorul producţiei de energie electrică, pentru a reduce preţul energiei electrice, cu condiţia ca aceste subvenţii să fie concepute astfel încât să fie compatibile cu tratatele UE, în special în ceea ce priveşte absenţa restricţiilor la exporturile transfrontaliere, legislaţia sectorială şi normele privind ajutoarele de stat.
 

Măsuri la nivelul UE în cazul întreruperii totale a aprovizionării cu gaze

 
În cazul unei întreruperi totale a aprovizionării cu gaze din Rusia, ar putea fi necesare măsuri excepţionale suplimentare pentru a gestiona situaţia. Comisia invită statele membre să îşi actualizeze planurile pentru situaţii neprevăzute, luând în considerare recomandările incluse în analiza Comisiei privind nivelul de pregătire al UE.
 
Comisia va facilita elaborarea unui plan coordonat de reducere a cererii la nivelul UE, cu măsuri preventive voluntare de reducere care să fie deja pregătite în caz de urgenţă. Într-un spirit de solidaritate, statele membre mai puţin afectate şi-ar putea reduce cererea de gaze în beneficiul statelor membre care sunt mai grav afectate.
Pentru a însoţi aceste măsuri, ar putea fi necesară o plafonare administrativă a preţurilor la gaze la nivelul UE, ca reacţie la o întrerupere totală a aprovizionării. Dacă va fi introdusă, această plafonare ar trebui să fie limitată la durata situaţiei de urgenţă la nivelul UE şi nu ar trebui să afecteze capacitatea UE de a atrage surse alternative de gaze de conductă şi de GNL şi de a reduce cererea.
O organizare a pieţei energiei electrice adaptată la exigenţele viitorului
 
Concluzia recentului raport al ACER este că elementele fundamentale ale organizării pieţei aduc beneficii considerabile consumatorilor. Potrivit acestui raport, există, de asemenea, mai multe modalităţi de a îmbunătăţi protecţia consumatorilor şi de a asigura aprovizionarea cu energie electrică la preţuri accesibile, de a spori robusteţea pieţei şi rezilienţa acesteia la şocurile viitoare, precum şi de a o alinia mai mult la obiectivele Pactului verde european.
 
Prin urmare, Comisia stabileşte o serie de aspecte care trebuie analizate în vederea asigurării unei funcţionări optime a pieţei în viitor. Printre acestea se numără instrumente bazate pe piaţă menite să-i protejeze pe consumatori împotriva volatilităţii preţurilor, precum şi măsuri de sporire a răspunsului la cerere şi de promovare a schemelor de autoconsum individual, semnale adecvate în materie de investiţii şi o supraveghere mai transparentă a pieţei Pe baza analizei prezentate astăzi, Comisia va lansa un proces de evaluare a impactului cu privire la eventualele ajustări ale organizării pieţei energiei electrice.
 
După setul de instrumente privind preţurile la energie din octombrie 2021, Comisia a prezentat, la 8 martie 2022, orientări suplimentare adresate statelor membre în scopul protejării întreprinderilor şi a gospodăriilor împotriva preţurilor ridicate. În aceste orientări a fost confirmată posibilitatea de a reglementa preţurile pentru consumatorii finali în circumstanţe excepţionale şi a fost descris modul în care statele membre pot redistribui către consumatori veniturile obţinute din profiturile mari realizate în sectorul energetic şi din comercializarea certificatelor de emisii. La 23 martie, Comisia a prezentat opţiuni suplimentare de atenuare a impactului preţurilor ridicate la energie şi a propus obligaţii minime în materie de stocare a gazelor şi achiziţii comune voluntare de gaze.
 
În cadrul reuniunii Consiliului European din 24-25 martie 2022, liderii UE au solicitat Comisiei să prezinte propuneri care să abordeze problema preţurilor excesive la energia electrică, păstrând totodată integritatea pieţei unice, menţinând stimulentele pentru tranziţia verde, garantând în continuare securitatea aprovizionării cu gaze şi evitând costurile bugetare disproporţionate. Comisia s-a angajat să evalueze opţiunile de optimizare a organizării pieţei energiei electrice din UE şi să prezinte un plan detaliat pentru a pune capăt dependenţei noastre de combustibilii fosili din Rusia.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările