Bulgaria aproape a finalizat pregătirile pentru plăţile cu cardul denominate în euro
0Pregătirile pentru tranziţia la plăţile cu cardul denominate în euro şi integrarea sistemului de plată cu cardul BORICA în TARGET - programată să fie încheiată până la finalul anului - sunt în stadiul final, a afirmat Petar Chobanov, viceguvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei (BNB) responsabil pentru Departamentul bancar.

BNB, în cooperare cu comunitatea bancară şi BORICA AD, a implementat deja câteva proiecte strategice: integrarea deplină cu TARGET2-Securities, STEP2 şi TIPS. Platforma TIPS permite utilizatorilor să facă plăţi în euro, locale şi transfrontaliere, în zece secunde, în orice moment al zilei. Începând din 2023, toate plăţile clienţilor în leva respectă standardele SEPA, ceea ce facilitează semnificativ tranziţia către plăţile denominate în euro, a adăugat Chobanov.
Viceguvernatorul BNB a spus că 25% din depozitele gospodăriilor şi 32% din depozitele companiilor sunt deja deţinute în euro.
După ce ţara va adera la zona euro, Departamentul bancar al BNB va sprijini problemele cheie, inclusiv sistemele de supervizare a plăţilor şi furnizorii de servicii, gestionarea TARGET-BNB şi participarea la sistemul monetar Eurosistem.
BNB va putea sprijini băncile cu lichidităţi când va fi necesar şi va continua să adune datele statistice în coordonare cu Banca Centrală Europeană, a adăugat Chobanov.
Acesta a subliniat, de asemenea, importanţa monedei euro digitale, care oferă plăţi sigure şi gratuite, promovează incluziunea financiară şi consolidează independenţa strategică a pieţei de plăţi din Europa.
Săptămâna trecută, datele preliminare ale Eurostat și ale Institutului de Statistică al Bulgariei arătau că anul trecut deficitul bugetar al acestei țări a fost de trei miliarde de euro, echivalentul a 3% din PIB, exact pragul stabilit de UE şi îndeplinind condiţia pentru aderarea la zona euro.
Eurostat a raportat că nivelul mediu al deficitului bugetar în UE s-a situat anul trecut la 3,2% din PIB, cele mai ridicate deficite fiind în România (9,3% din PIB), Polonia (6,6% din PIB) şi Franţa (5,8% din PIB).
Au fost și câteva ţări care au raportat excedent bugetar: Danemarca (4,5% din PIB), Irlanda şi Cipru (fiecare cu 4,3% din PIB), Grecia (1,3% din PIB).
De asemenea, în decembrie 2024, Bulgaria respecta și criteriul de inflație stabilit prin Tratatul de la Maastricht pentru adoptarea monedei euro.
Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), şi-a exprimat, recent, optimismul ridicat şi a reafirmat sprijinul deplin al BCE pentru intrarea Bulgariei în zona euro. Oficialul a subliniat progresele Bulgariei, în special în domeniul stabilităţii economice, şi eforturile de combatere a spălării banilor, care sunt factori cheie pentru evoluţia Bulgariei.