Boabele de cacao, mai valoroase decât cuprul. Cu cât se vinde o tonă

0
Publicat:

Preţul boabelor de cacao a crescut vertiginos pe măsură ce o criză de aprovizionare s+a instalat pe piață și producătorii de ciocolată se luptă să+şi asigure materia primă, scrie Bloomberg.

Boabe de cacao şi ciocolată pe o masă verde
Boabele de cacao au ajuns mai scumpe decât cuprul

Preţul boabelor de cacao a depăşit pentru prima dată 9.000 de dolari pe tonă, scrie Bloomberg. Contractele futures au crescut cu aproximativ 50% numai în această lună și s-au dublat deja în acest an. Recoltele slabe din cauza vremii nefavorabile și a bolilor din Africa de Vest, unde se cultivă cea mai mare parte a cacauei din lume, și puține semne de ameliorare a producției în alte părți au pus industria în dificultate.

Această creștere a dus prețurile spre 10.000 de dolari - un nivel care părea de neconceput cu doar câteva luni în urmă - și a făcut ca boabele de cacao să fie mai scumpe decât cuprul, un metal industrial de referință. Luni după amiază prețul cuprului era de 8.740,65 dolari pe tonă.

Avansul cacauei se va reflecta în creșterea costurilor ciocolatei pe tot parcursul anului. Ouăle de Paște sunt deja mai scumpe din cauza creșterii prețurilor de anul trecut, iar unii producători reduc dimensiunile tabletelor sau promovează varietăți cu alte ingrediente pentru a atenua lovitura.

Contractele futures au crescut cu până la 2,8%, la 9.188 dolari la New York. Prețurile au continuat să urce, în ciuda faptului că un indicator tehnic s-a aflat în teritoriu de supracumpărare în cea mai mare parte a ultimelor două luni. La fel s-a întâmplat şi la bursa de la Londra, unde preţul a urcat.

"Ciocolata ar putea fi și mai scumpă de Paște 2025, dacă bolile arborelui de cacao și vremea nefavorabilă vor prelungi deficitul pe fondul prețurilor ridicate la zahăr", a declarat vineri, într-o notă, analistul Diana Gomes de la Bloomberg Intelligence.

În timp ce prețurile au crescut vertiginos, speculatorii s-au retras de fapt de pe piață. Interesul deschis - numărul de contracte în curs de executare - a scăzut de la vârful atins la sfârșitul lunii ianuarie, iar managerii de fonduri și-au redus pariurile net optimiste la minimul ultimului an în ultima săptămână. Acest lucru sugerează că este posibil ca cumpărătorii fizici să fi jucat un rol cheie în creșterea prețurilor.

Există riscul ca situația ofertei să se înrăutățească. Normele viitoare ale Uniunii Europene - menite să împiedice vânzarea în magazine a produselor care distrug pădurile - ar putea îngreuna și mai mult aprovizionarea producătorilor de ciocolată de top din blocul comunitar.

În prezent, atenția se îndreaptă către viitoarea recoltă intermediară din Africa de Vest, cea mai mică dintre cele două recolte anuale. Autoritatea de reglementare din Coasta de Fildeș, principalul producător, se așteaptă ca aceasta să se reducă în acest sezon, a raportat Bloomberg la începutul acestei luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite