BNR, precizări oficiale privind aurul României păstrat la Banca Angliei
0Banca Națională a României a făcut marți o serie de precizări oficiale privind aurul păstrat în Banca Angliei.
„În data de 30 august, pe site-ul Activenews.ro, prof. dr. Nicolae Țăran, în interviul acordat senatorului AUR, dr. Andrei Dîrlău, face o serie de afirmații greșite legate de rezerva de aur a României, aflată în contul deținut de Banca Națională a României la Banca Angliei. Domnul prof. dr. Țăran consideră în mod eronat că, odată cu acceptarea ținerii în custodie a aurului la Londra, BNR a oferit Băncii Angliei (BOE) dreptul de a-l introduce în propriile active și în consecință nu mai poate utiliza această rezervă în interesul propriu. Afirmația este complet falsă”, precizează BNR.
Banca Națională a României este titularul contului de la Banca Angliei (BOE) unde sunt depozitate aproximativ 60 de tone din rezerva de aur a României. Lingourile aflate în custodie pot fi identificate în orice moment, după numărul unic al barei, greutate și titlul de finețe al aurului. Efectuarea de operațiuni printr-un astfel de cont se realizează numai în baza instrucțiunilor transmise de BNR către Banca Angliei, aurul deținut în acest cont neputând fi utilizat sub nicio formă de către custode. Acest cont a fost deschis înainte de anul 1990.
BNR comunică lunar evoluția stocului de aur și valoarea la zi a rezervei totale, care se menține din anul 2007 la 103,6 tone de aur (61,2 tone în străinătate și 42,4 tone în țară).
Situațiile financiare ale BNR, inclusiv cele privind rezervele de aur din contul de la BOE, sunt audiate de o firmă de audit internațional, pe baza standardelor internaționale recunoscute. Pe baza acestor verificări și evaluări, BNR își poate îndeplini atribuțiile prevăzute de lege, inclusiv cele de garant al obligațiilor externe ale statului român și ale convertibilității leului care fac posibile plățile internaționale publice și private ale României. Orice altă interpretare legată de acest cont este complet greșită.
Mai mult, inclusiv pe site-ul Bank of England (BOE) se menționează ferm că ”Aurul pe care îl păstrăm în contul clienților noștri nu apare în bilanțul nostru”
La 1 martie, rezerva de aur a României valora 6,240 miliarde de euro
Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 63,128 miliarde euro la finele lunii februarie 2024, în creştere cu 2,79% comparativ cu nivelul de 61,416 miliarde euro la 31 ianuarie 2024, conform unui comunicat al BNR.
Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 6,240 miliarde de euro.
Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 29 februarie 2024 au fost de 69,368 miliarde de euro, faţă de 67,685 miliarde de euro la 31 ianuarie 2024.