BNR poate împrumuta 4,5 miliarde de euro cash de la BCE pentru prevenirea tensiunilor de finanțare
0Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra reînnoirii unui acord-cadru de furnizare de lichiditate în euro pentru BNR, prin intermediul unei linii repo.
Liniile de lichiditate au ca scop prevenirea tensiunilor de finanțare pe piețele internaționale și a unor efecte nedorite asupra stabilității piețelor financiare. În baza acestui acord, BNR poate împrumuta până la 4,5 miliarde de euro de la BCE. Linia repo va putea fi utilizată până la 31 ianuarie 2025 dacă nu va fi prelungită.
În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanții adecvate, pentru a veni în întâmpinarea posibilei apariții a unei cereri mari de monedă europeană.
În februarie 2021, Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra prelungirii aranjamentului-cadru de furnizare de lichiditate în euro, prin intermediul unei linii repo, până în martie 2022. Aranjamentul convenit atunci a fost realizat pentru a preveni o eventuală apariție a unui necesar de lichiditate în euro, în contextul disfuncționalităților pieței, manifestate pe fondul continuării pandemiei de Covid-19.
În cadrul unei linii repo, BCE furnizează lichiditate în euro unei bănci centrale străine în schimbul unor garanții adecvate.
În baza liniei repo, BNR va putea împrumuta până la 4,5 miliarde euro de la BCE.
Inițial, s-a convenit ca linia repo să rămână în vigoare până la data de 31 decembrie 2020. Aranjamentul financiar a fost prelungit mai întâi până la sfârșitul lunii iunie 2021, și apoi până în martie 2022. Din primăvara anului 2022 până în prezent BNR nu a mai avut informări pe această temă.
Excedentul de lichiditate al sistemului bancar a scăzut cu circa 10% în iulie față de luna precedentă, dar se menține la un nivel foarte ridicat, potrivit informațiilor Profit. În acest context, dobânzile interbancare au scăzut, în condițiile în care Banca Națională a României a tăiat atunci dobânda cheie pentru prima oară în ultimii trei ani și jumătate.