Bill Gates nu mai este cel mai bogat om din lume. Cine l-a depăşit în clasamentul bogaţilor pe cofondatorul Microsoft

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Averea lui Amancio Ortega, fondatorul Zara, a depăşit-o vineri pe cea a lui Bill Gates, cofondatorul Microsoft
Averea lui Amancio Ortega, fondatorul Zara, a depăşit-o vineri pe cea a lui Bill Gates, cofondatorul Microsoft

Bill Gates, cofondatorul Microsoft, ocupă de mai mulţi ani primul loc în clasamentul celor mai bogaţi oameni de pe planetă, cu o avere estimată în prezent la peste 77 de miliarde de dolari, însă vineri a fost depăşit. Cine este cel care deţine acum titlul de cel mai bogat om al lumii.

Este vorba despre Amancio Ortega, proprietarul grupului Inditex, care deţine brandurile Zara, Massimo Dutti şi Pull&Bear. 

Acţiunile companiei de retail din Spania Inditex au crescut vineri dimineaţa cu 2,5%, ceea ce a făcut ca averea lui Ortega să ajungă la 79,5 miliarde de dolari, potrivit publicaţiei „Forbes“. Averea lui Bill Gates era estimată în acel moment la 78,5 miliarde de dolari. Sâmbătă, după încheierea şedinţelor de tranzacţionare de vineri, averea lui Ortega se ridica la 78 de miliarde de dolari, iar cea a lui Bill Gates  - la 77,4 miliarde de dolari, potrivit „Forbes“.

Spaniolul Ortega (80 de ani) este singurul nume din Top 10 Forbes care, din 2009, a reuşit să-şi crească averea, an de an. Performanţa financiară l-a urcat pe locul al doilea, în spatele lui Bill Gates şi în faţa magnatului Warren Buffett. Iar acum l-a depăşit şi pe Bill Gates. De altfel, Ortega şi mexicanul Carlos Slim sunt singurii „intruşi” din plutonul fruntaş al celor mai bogaţi oameni din lume, format, în rest, doar din americani.  

Presa de specialitate îl caracterizează pe Amancio Ortega ca fiind un om simplu, normal, dar excesiv de discret. Fotografiile cu el sunt rare, la fel şi apariţiile sale publice (prima, în anul 2000). Este căsătorit a doua oară, şi are trei copii, iar fiica Sandra este cea mai bogată femeie din Spania. Rezumatul stilului său de viaţă se încadrează perfect în afirmaţia proprie, conform căreia vrea să fie recunoscut pe stradă doar de familie, prieteni şi oamenii cu care lucrează. Spaniolul a impregnat filosofia de zi cu zi şi în business, dovadă că Zara, cel mai cunoscut nume din portofoliul Inditex, nu a avut vreodată o campanie de publicitate, ci a devenit popular prin viul grai al clienţilor mulţumiţi.

Ortega trăieşte într-o casă cu vedere la ocean, în La Coruña, oraşul care l-a lansat în afaceri. Deţine un iaht şi un avion personal şi are mai multe fundaţii prin care sprijină munca, educaţia, cultura, cercetarea ştiinţifică, dar şi persoanele cu dizabilităţi. Se spune că mai are o locuinţă obişnuită, de care nu ştie nimeni. Nu poartă cravată, obişnuieşte să mânânce alături de angajaţii săi, la cantină, şi, deşi este înaintat în vârstă, trece în fiecare dimineaţă prin sala de forţă. Totuşi, misterul din jurul său face ca puţină lume ştie cât este adevăr şi cât este legendă din ceea ce se spune despre el.

Amancio Ortega Gaona s-a născut în 28 martie 1936, în micul sat spaniol Busdongo de Arbas, situat în provincia León. Era mezinul unei familii numeroase, într-o conjunctură economică nefastă. Regiunea simţea din plin avântul industrial, dar şi tumultul Războiului Civil, iar calea ferată din apropiere, extrem de tranzitată, a creat o vitală sursă de venit pentru familia sa. Tatăl lui Ortega era lucrător feroviar, iar mama – servitoare de casă.

Potrivit jurnalistei şi scriitoarei Covadonga O’Shea, prietenă veche şi singurul biograf autorizat de miliardarul spaniol, copilăria lui Ortega s-a consumat la limita sărăciei. Tatăl său câştiga 300 de pesetas pe lună, în contextul în care o duzină de ouă costa o zecime din salariu. O amintire relatată în autobiografie spune că, într-o zi, un vânzător a refuzat să le dea mâncare pe datorie, lui şi mamei sale. Umilinţa simţită l-a făcut să nu mai vrea să meargă la şcoală, iar primele gânduri serioase de a face bani s-au înrădăcinat în mintea tânărului Ortega.

Pe când el avea 14 ani, tatăl său a găsit un post mai bun în oraşul La Coruña, astfel că familia s-a mutat în vest. Imediat, Amancio s-a angajat într-un magazin numit „Gala”, care producea şi vindea tricouri, şi care, astăzi, încă mai există. În timp, Ortega a învăţat să creeze şi să lucreze manual haine.

Împreună cu familia, a pornit o mică afacere în domeniul confecţiilor. Strategia era să se ofere ceea ce se caută, în cel mai scurt timp posibil. În 1972, Ortega a fondat Confecciones Goa („Goa” – acronimul invers al numelui său), unde erau angajate multe femei, organizate în cooperative, care făceau halate matlasate. Primul magazin a fost deschis în 1975, în centrul oraşului La Coruña, după 12 ani în care Amancio a fost creator de textile. Cum denumirea „Zorba” era deja luată, a stabilit ca „Zara” să fie numele magazinului. Pentru a economisi timp şi bani, Ortega s-a ocupat de design, fratele său – de zona comercială, iar sora sa asigura contabilitatea şi aprovizionarea cu materiale.

Succesul cu Zara l-a făcut pe Ortega să deschidă magazine în toată provincia Galicia. A urmat depăşirea graniţelor, în special în Portugalia, şi fondarea, în 1985, a Inditex Holding. În anii ’90, începe extinderea mondială a afacerii, sunt create noi branduri şi inaugurate magazine, din Mexic până în Japonia. Recent, Inditex a devenit cea mai importantă multinaţională din domeniul vânzării de îmbrăcăminte. Vedeta este lanţul de magazine Zara, succedat de alte câteva branduri cu renume, precum Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Pull and Bear, Oysho, Zara Home şi Uterqüe.

Inditex este considerat unul dintre cele mai inovatoare nume din piaţa mondială de retail vestimentar. Compania are peste 152.000 de angajaţi, din care 76% sunt femei, potrivit raportului anual publicat în 2015. Vânzările de haine şi accesorii vestimentare au adus, anul trecut, o cifră de afaceri de 20,9 miliarde de euro şi un profit de circa 2,9 miliarde de euro, peste rezultatele din 2014. În prezent, sunt deschise peste 7.000 de magazine, răsfirate în 88 de ţări, şi 29 de platforme online de cumpărături.

Paradoxal, criza financiară de acum câţiva ani a dus la cea mai prosperă perioadă pentru afacerile lui Ortega. Ibericul a câştigat 45 de miliarde de dolari, între anii 2009 şi 2014, în contrasens faţă de tendinţa de pe bursele spaniole. În 2011, s-a retras din funcţia de preşedinte al Inditex, iar în locul său l-a numit pe Pablo Isla.

De multe ori, zerourile interminabile din dreptul averilor sunt semnătura unor minţi sclipitoare, antrenate de mii de ore de muncă. Ortega a respectat reţeta şi, în ultimii ani, a făcut investiţii imobiliare în metropole importante, precum Madrid, Barcelona, Londra, Chicago, Miami şi New York, mişcare ce i-a adus câteva miliarde de dolari în plus celui mai bogat om din afara Statelor Unite.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite