Bilanţul sistemului bancar în 2013: 23 de bănci au fost pe profit, 17 pe pierdere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Băncile comerciale au fost obligate de BNR să recalifice unele credite şi să constituie provizioane suplimentare
Băncile comerciale au fost obligate de BNR să recalifice unele credite şi să constituie provizioane suplimentare

Sistemul bancar a încheiat anul 2013 cu un profit cumulat de 497 de milioane de lei, o treime din câştigul după nouă luni, în condiţiile în care 23 de bănci au raportat profit pentru 2013, iar 17 bănci au avut pierderi, scădere determinată de analiza restructurărilor şi vânzarea de creditelor neperformante.

După primele nouă luni, sectorul bancar afişa un câştig cumulat de aproape 1,5 miliarde de lei, comparativ cu o pierdere de 2,3 miliarde lei în decembrie 2012 şi de 777 milioane lei la sfârşitul lui 2011.

La 31 decembrie 2013, câştigul cumulat de cele 23 de bănci cu profit a atins 2,05 miliarde lei, în timp ce 17 bănci au însumat o pierdere de 1,55 miliarde lei, potrivit Mediafax.

BNR a realizat în ultimele luni o analiză a creditelor restructurate de băncile comericale şi a modului de clasificare a acestor împrumuturi în funcţie de comportamentul debitorilor după restructurare. În urma acestei evaluări, convenită cu Fondul Monetar Interanţional, băncile au fost obligate să recalifice unele credite şi să constituie provizioane suplimentare.

În evoluţia provizioanelor (IFRS) se observă în ultimul trimestru o creştere de 1,3 miliarde lei, de la 34,3 miliarde lei la 35,6 miliarde lei, nivel cu 5,5 miliarde lei peste finele anului 2012.

Rata de neperformanţă, calculată ca raport între creditele clasificate pierdere 2 (cu restanţe peste 90 de zile sau cu proceduri de executare) şi total credite şi dobânzi pentru clientela nebancară a scăzut uşor în decembrie, la 21,87%, de la 21,95% în noiembrie. Creditele clasificate în pierdere 2 însumau la finele anului 42,6 miliarde lei, cu 2,2 miliarde lei mai puţin decât în septembrie.

Totalul creditului neguvernamental intern s-a cifrat la finele anului la 218,46 miliarde lei, cu 3,3% sub nivelul nominal de la 31 decembrie 2012, din care împrumuturile pentru populaţie au însumat 103,24 miliarde lei. Totalul sumelor atrase de la populaţie s-a cifrat la 129,7 mililarde lei, în creştere cu 6,14%.


Mai puteţi citi:

Creditarea a mai cunoscut un minus în noiembrie

Soldul creditului neguvernamental a scăzut în noiembrie cu 0,6% faţă de luna precedentă, la 219,7 miliarde lei, pe fondul reducerii împrumuturilor în lei cu 0,4% şi a celor în valută exprimate în lei cu 0,7%, a anunţat luni Banca Naţională a României (BNR).

Ionuţ Dumitru, Raiffeisen: Companiile din România nu duc lipsă de creditare bancară, ci de capital. Există creştere economică şi fără bănci

Raportul între datorii şi capital este de 244% în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, nivel apropiat de Italia, iar datoriile sunt în principal către acţionari, mare parte dintre firme nefiind nimic altceva decât vehicule de deduceri fiscale, a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef la Raiffeisen Bank.

Mişu Negriţoiu, ING: Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Europa. Leul va ajunge la 3,5 unităţi pentru un euro în 2020

Dobânzile la credite nu vor ajunge niciodată la nivelul celor din Germania atâta timp cât riscul suveran nu este acelaşi, consideră Mişu negriţoiu, preşedintele ING Bank, la un forum financiar.

BNR dă un nou impuls creditării şi coboară dobânda-cheie la 4%

Consiliul de Administraţie al BNR a decis marţi să reducă dobânda de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, de la 4,25% la 4% pe an, minimul istoric,în linie cu aşteptările analiştilor,şi a păstrat nivelul rezervelor minime obligatorii la 15% pentru pasivele în lei şi 20% pentru cele în euro.

Isărescu îi ceartă din nou pe bancheri: „Reducerea dobânzilor la credite este categoric insuficientă. Băncile nu vor avea încotro“

Băncile vor fi nevoite să reducă dobânzile la creditele în lei după ce Banca Naţională a României (BNR) a scăzut rata-cheie cu un punct în perioada iulie-septembrie, la 4,25%, ultima tăiere a dobânzii fiind de doar 0,25 puncte procentuale, astfel încât băncile să nu scadă bonificaţiile la depozite, afirmă Mugur Isărescu.

Comisia Europeană cere băncilor din Grecia să nu mai dea bani subsidiarelor din Europa de Sud-Est, inclusiv România

Băncile din Grecia vor fi nevoite să-şi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est, după ce Comisia Europeană a cerut instituţiilor de credit să se angajeze că nu vor transfera fonduri cu scopul de a-şi întări subsidiarele din regiune, au declarat surse apropiate situaţiei pentru Kathimerini, preluat de Mediafax.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite