Biciul Fiscului a adus mai mulţi bani la buget. Numai încasările din TVA au crescut cu 2,5 miliarde de lei
0În primul trimestru din acest an, încasările din TVA au crescut accelerat pe fondul acţiunilor antifraudă, dar şi datorită introducerii Loteriei Bonurilor Fiscale. Guvernul a redus însă, din nou, investiţiile publice.
Publicarea Ordonanţei 10/2015 privind întărirea disciplinei financiare, apoi demararea Loteriei Bonurilor Fiscale şi, ulterior, înteţirea fără precedent a controalelor fiscale au dus la creşterea cu peste 2,5 miliarde de lei a încasărilor din TVA în primul trimestru.
„Barometrul“ consumului – afacerile din comerţul cu amănuntul, măsurate de Institutul Naţional de Statistică – arată o creştere a vânzărilor de retail cu mai puţin de 5%, dar execuţia bugetară la trei luni – publicată ieri de Ministerul Finanţelor – arată o creştere cu peste 20% a încasărilor din TVA. Mai mult, în aceeaşi perioadă, preţurile aproape că au stagnat.
Asta înseamnă că, pe lângă cumpărăturile mai consistente ale românilor, la preţuri stabile, în primul trimestru şi-au spus cuvântul şi măsurile prin care comercianţii au fost obligaţi la o disciplină financiară mult mai drastică decât în perioadele anterioare.
Reamintim că, de la 1 martie, comercianţii care nu dau bon fiscal sunt pasibili de amenzi grele şi riscă inclusiv închiderea temporară a afacerii.
De cealaltă parte, clienţii au dreptul de a prelua gratis marfa dacă nu primesc bon fiscal, pot suna la Antifraudă dacă au probleme generatoare de evaziune şi, în plus (din 2 februarie), dacă păstrează bonul au şanse de a câştiga la Loterie.
Au crescut, adică, şi consumul la nivelul clienţilor, dar şi conformarea fiscală la nivelul comercianţilor, şi aceste lucruri se văd deja în cifrele bugetului.
La accize, „cel mult un efect de bază“
Tot în primul trimestru au crescut şi încasările din accize, cu 595 de milioane de lei (+11,4%), suma colectată ajungând la aproape 5,8 miliarde de lei.
Dar această creştere „nu se datorează accizei suplimentare la carburanţi, pentru că măsura a fost introdusă abia de la 1 aprilie 2014.
Deci în primul trimestru avem cel mult un efect de bază, o creştere faţă de perioada în care nu exista acciza suplimentară“, a declarat, pentru „Adevărul“, Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de Finanţe.
În premieră după mai mulţi ani, bugetul general consolidat a încheiat primul trimestru al anului 2015 cu un excedent, veniturile fiind mai mari decât încasările din aceeaşi perioadă a anului anterior.
Excedentul din primul trimestru a fost de 4,9 miliarde lei, respectiv 0,7% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. În perioada similară din 2014, bugetul general consolidat înregistra un deficit de 900 de milioane de lei (0,14% din PIB).
Veniturile bugetare, în sumă de 54,9 miliarde de lei, reprezentând 7,8% din PIB, au fost cu 12,6% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
În schimb, cheltuielile bugetare, în sumă de 50,1 miliarde de lei (7,1% din PIB), s-au redus cu 0,6%.
Potrivit datelor MFP, creşteri semnificative faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent s-au înregistrat la încasările din TVA (+20,8%), accize (+11,4%), impozitul pe venit (+14,6%) şi venituri nefiscale (+21,2%).
Încasările din contribuţii de asigurări sociale au crescut doar cu 0,5% faţă de anul anterior reflectându-se măsura de reducere cu 5 puncte procentuale a CAS la angajatori.
La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat, de asemenea, creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 6,6%, în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,4%.
Iar au scăzut investiţiile
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, au fost de 1,4 miliarde de lei (0,2% din PIB), în scădere cu aproape 25% în primul trimestru din acest an faţă de aceeaşi perioadă din 2014.
Asta după ce şi în trimestrul I din 2014 investiţiile publice scăzuseră cu 48,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, însumând 1,8 miliarde de lei.
Pentru anul 2015, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au convenit un deficit bugetar de 1,83% din PIB. Anul trecut, bugetul general consolidat a consemnat un deficit de 1,85% din PIB.