BCR: Din noile contracte de credit  clienţii vor afla ce riscuri îşi asumă prin împrumut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Circa 300.000 de clienţi ai BCR au credite cu dobândă fixă FOTO Adevărul
Circa 300.000 de clienţi ai BCR au credite cu dobândă fixă FOTO Adevărul

BCR a început deja implementarea ordonanţei 52/2016, ce a intrat în vigoare vineri, şi care oferă mai multe drepturi debitorilor, a declarat astăzi Dana Demetrian, vicepreşedinte executiv responsabil de divizia retail a BCR.


Ordonanţa, care nu este retroactivă, transpune prevederile directivei 17/2014. Una dintre acestea vizează standardizarea ofertelor de creditare, aşa încât clienţii să poată compara uşor produsele mai multor bănci.

Totodată, spre deosebire de contractele actuale, în noile oferte de creditare clienţii vor fi informaţi cu privire la riscurile ce pot apărea în perioada derulării creditului. În plus, vor beneficia de informaţii mai detaliate privind caracteristicile produselor.

O altă noutate a actului normativ este că elimină comisionul de rambursare anticipată în cazul creditelor cu dobândă fixă. În prezent, BCR are 300.000 de clienţi ce au credite cu dobândă fixă, iar din totalul creditelor garantate ale băncii, circa 40% au dobândă fixă, a mai spus Demetrian.

Potrivit vicepreşedintelui băncii, comisionul de 1%, perceput în prezent pentru rambursarea anticipată a creditelor cu dobândă fixă, ajută banca să calibreze o parte din riscurile pe care şi le asumase, legat de creşterea costurilor. Clienţii băncii care au apelat până acum la rambursare anticipată sunt fie cei care au refinanţat, fie cei care au făcut rost de suma necesară pentru a rambursa anticipat.

„Sperăm ca aceste refinanţări să nu se mai întâmple în acelaşi volum, pe viitor”, a spus Demetrian, fără a preciza însă care este nivelul de refinanţări, raportat la portofoliul de de credite cu dobândă fixă. Vicepreşedintele băncii a menţionat doar că nivelul mediu al refinanţărilor, pe piaţa bancară, este de circa 25%. „După 2015, când am aplicat programul „scade rata”, cererile de refinanţare s-au redus”,  a mai spus Demetrian.

Alte prevederi ale ordonanţei intrate vineri în vigoare se referă la eliminarea dobânzii penalizatoare, de la momentul începerii executării silite, şi la limitarea dobânzilor penalizatoare în caz de restanţă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite