STUDIU Firmele se plâng că n-au acces  la credite, băncile spun că nu au cerere solvabilă. Cum s-a ajuns aici

STUDIU Firmele se plâng că n-au acces  la credite, băncile spun că nu au cerere solvabilă. Cum s-a ajuns aici

Băncile sunt mult mai prudente în acordarea de împrumuturi

„Creditele corporate au fost în scădere (-5% în 2013 faţă de 2012 şi -6,3% în 2014), ca urmare a standardelor de creditare înăsprite şi se confruntă cu dificultăţi rezultate din cauza accelerării write-off-urilor“, se arată într-un studiu realizat de compania de consultanţă Deloitte la cererea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR).

Ştiri pe aceeaşi temă

În România, creditele totale au fost în scădere, dar se aşteaptă o redresare treptată având în vedere că redresarea economică devine mai bine fundamentată, arată autorii studiului.

Relansare timidă în 2015

Creditele acordate de bănci vor înregistra în acest an o creştere de 2,3% şi de 4,3% anul viitor, cu accent pe retail, unde creditarea va avansa cu 5,2% în 2016, susţinută de finanţările ipotecare acordate prin Prima Casă, în timp ce depozitele atrase vor urca doar cu circa 1%, potrivit studiului.

Creditarea pe segmentul firmelor ar urma să se redreseze din acest an, cu un avans preconizat de 2,1% în 2015 şi 4,1% anul viitor.

Companiile au o problemă cu încrederea în bănci

"În ceea ce priveşte creditele acordate companiilor, ne aşteptăm la o creştere moderată (precaută) de 2,1% în 2015 şi la o creştere mai optimistă de 4,1% în 2016 - influenţată probabil şi de faptul că previziunea pe termen scurt este, de obicei, mai predispusă la scenarii de creştere realiste/pesimiste spre deosebire de previziunea pe termen lung, în care există încă speranţa de deblocare a absorbţiei de fonduri europene", a afirmat într-o conferinţă Oana Petrescu, director executiv al CPBR şi partener Deloitte România.

Chiar şi în aceste condiţii, potenţialul creşterii previzionate reprezintă jumătate din creşterea înregistrată în anii 2010-2011, de aproape 10%, ceea ce indică o problemă privind încrederea companiilor în sistemul bancar.

Cadrul economic e încă vulnerabil

"Ţinând cont şi de faptul că sumele în euro investite într-un credit acordat persoanelor juridice aduc economiei o valoare adăugată mai mare decât sumele în euro investite în creditele ipotecare ale persoanelor fizice, această tendinţă a creditelor acordate companiilor nefinanciare indică prezenţa unui cadru economic vulnerabil şi imprevizibil, care digeră încă criza legislativă şi politică cu o serie limitată de măsuri disponibile pentru supravieţuire. Prin urmare, perspectivele de creştere a creditării persoanelor juridice se află sub nivelurile creşterilor din 2010 şi 2011", se menţionează în studiu.

Datele acestuia arată că împrumuturile pentru persoanele fizice vor consemna o creştere de 2,6% în acest an şi de 5,2% în 2016.

Gradul de îndatorare a persoanelor fizice prin intermediul creditelor de consum ar urma să se reducă de la 10,3% în 2014 la 1,1% în acest an, pentru ca anul viitor să urce cu 2,9%, arată datele studiului.

"Aşteptăm o creştere constantă a creditelor ipotecare cu aproximativ 7%-8% în următorii ani, 2015-2016", a mai spus Oana Petrescu.

Atragerea de depozite, tot mai grea cu dobânzi mici

Pe de altă parte, depozitele atrase de bănci urmează să consemneze o creştere mult mai redusă, de 0,9% în acest an şi 1,1% anul viitor, de la 7,5% anul trecut.

Creşterea depozitelor persoanelor fizice, de 6,8% în 2013 şi 6,4% în 2014, este preconizată să se reducă la 4% pe an în 2015-2016, pe fondul oferirii unor dobânzi mici, clienţii alegând investiţii alternative.

Deloitte - Băncile şi Creşterea Economică. Lecţiile trecutului pentru un viitor mai bun

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările