Numărul restanţielor la bănci a scăzut cu 50.000 în 2013, însă valoarea sumelor restante a urcat cu 20%

Numărul restanţielor la bănci a scăzut cu 50.000 în 2013, însă valoarea sumelor restante a urcat cu 20%

La sfârşitul anului trecut, puţin peste 688.000 de români înregistrau restanţe la bănci şi instituţii financiare nebancare (IFN) de peste 30 de zile, numărul lor fiind în scădere cu aproape 50.000 faţă de sfârşitul lui 2012, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Totuşi, valoarea restanţelor a urcat cu 20% în 2013.

Ştiri pe aceeaşi temă

Valoarea restanţelor mai mari de 30 de zile înregistrate de populaţie la creditele contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare a ajuns la sârşitul lui 2013 la echivalentul a 11,36 miliarde de lei (2,53 miliarde de euro), arată datele BNR, furnizate de Biroul de Credit. 
 
Cea mai mare parte a restanţelor, respectiv 41%, se înregistrau la creditele în moneda europeană, respectiv 1,05 miliarde de euro (echivalentul a 4,73 miliarde de lei), urmate cu o pondere de 38% de împrumuturile în lei – 4,3 miliarde de lei. Celelalte restanţe se înregistrau la creditele în franci elveţieni (echivalentul a 2,29 miliarde de lei) şi la cele în dolari (echivalentul a 34,6 milioane de lei).
 
Trei sferturile din valoarea restanţelor de peste 30 de zile înregistrau întârzieri mai mari de trei luni, aceste împrumuturi fiind considerate neperformante. 
 
Odată cu scăderea numărului de restanţieri a scăzut şi numărul de credite cu restanţe, de la peste un milion în decembrie 2012 la 916.000 la sfârşitul anului trecut. Această cifră arată că există români care au restanţe la bănci la două sau mai multe credite. 
 
Statisticile BNR au luat în calcul raportările de la 34 de instituţii de credit şi de la 21 de instituţii financiare nebancare.  

Mai puteţi citi: 

INFOGRAFIE Topul restanţierilor la credite, judeţ cu judeţ. Valoarea sumelor restante la împrumuturile luate de populaţie şi firme a crescut anul trecut cu peste 12% şi se apropie de 7,3 miliarde de euro. Cele mai mari restanţe, raportate la volumul total de credite, sunt în judeţele Sălaj, Vâlcea şi Suceava.

Numărul rău-platnicilor la bănci a scăzut cu peste 50.000 în primele 11 luni, dar valoarea restanţelor a crescut cu 20%. Peste 685.000 de români înregistrau la sfârşitul lunii noiembrie 2013 restanţe mai mari de 30 de zile la creditele contractate de la bănci şi instituţii financiare nebancare, cu 52.000 de persoane mai puţine comparativ cu începutul anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Chiar dacă numărul restanţierilor a scăzut în acest interval, valoarea restanţelor a crescut cu 20%.

STUDIU Ce-i stresează pe români: scumpirile, creditele, starea economiei şi scăderea salariilor. Suntem mai puţin stresaţi decât sârbii, turcii şi croaţii. Potrivit unui studiu realizat de compania Daedalus, 6 din 10 români se consideră stresaţi, peste media din regiune. Creşterea preţurilor este principalul factor generator de stres în România.
 
Cinteză, BNR: Rata creditelor neperformante a ajuns în octombrie la 21,7%. Băncile au provizionat 64%. Rata creditelor neperformante a crescut în octombrie cu 0,1 puncte procentuale faţă de septembrie, la 21,7%, a declarat joi directorul direcţiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, care nu se arată îngrijorat de acest ritm şi consideră că va continua la fel şi anul viitor.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările