Liberalizarea pieţei de gaze: Deşi preţul pe burse este la jumătate, românii plătesc facturi mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO 123RF
FOTO 123RF

Liberalizarea totală a pieţei gazelor care a avut loc la 1 iulie 2020 ar fi trebuit să aducă facturi mai mici pentru români în această iarnă. În realitate, însă, doar 10% dintre români au schimbat contractul pentru un preţ mai mic, iar pentru restul de 90% facturile vor fi la fel de mari ca iarna trecută, scrie Agerpres.

Aceasta deşi pe bursa de gaze preţul unui MWh este la jumătate faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă. Pentru marea majoritate a românilor, însă, această scădere nu se regăseşte în facturi, aşa cum ar fi fost normal.

Potrivit datelor furnizate la solicitarea Agerpres de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), dintre cei 3.378.794 clienţi casnici reglementaţi la data de 30 iunie 2020, un număr de 395.336 clienţi casnici au încheiat, în perioada 1 iulie - 31 octombrie 2020, un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, cu furnizorul actual sau cu un furnizor nou. Adică puţin peste 10%. ANRE precizează că nu deţine date pentru a detalia dacă aceştia şi-au schimbat doar contractul sau şi furnizorul.

Consumatorii casnici care folosesc gazele naturale pentru încălzire ar putea plăti facturi mai mici cu sume cuprinse între 60 şi 150 lei pe lună în timpul iernii, în situaţia în care schimbă contractul sau furnizorul, şi chiar cu peste 200 de lei pe lună, dacă locuiesc în zone mai friguroase şi folosesc mai mult gaz, spune un studiu al Consiliului Concurenţei, publicat în octombrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite