Guvernul pune până la urmă la socoteală taxa bancară: 300 de milioane de lei în plus la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suntem primii la plata datoriilor bancare

Guvernul a decis să includă în bugetul de anul acesta încasări din taxa bancară „pe lăcomie”, după cum a fost numită iniţial, deşi susţinea că scopul acesteia este de a scădea dobânzile la credite, ca un „stimulent pentru hărnicie”, nu de a aduce venituri bugetare.

Conform proiectului de rectificare bugetară, Guvernul speră să încaseze în acest an 300 milioane de lei din taxa pe activele bancare, după ce iniţial această taxă, introdusă prin celebra Ordonanţă „a lăcomiei” 114, nu se regăsea în proiectul de buget pe anul 2019. „Începând cu 1 ianuarie 2019, prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2018, s-a instituit taxa pe activele financiare ale instituţiilor de credit al cărei eventual impact nu a fost inclus in proiecţia de venituri bugetare”, se specifica în proiectul de buget pe 2019.

Acum, Guvernul s-a răzgândit şi a decis totuşi să încaseze bani din această taxă, pe care a redenumit-o din „taxă pe lăcomie” în „stimulent pentru hărnicie”.

Mai precis, cea mai recentă formă a taxei bancare arăta că băncile vor putea beneficia de o reducere sau chiar de o scutire de taxă, dacă realizează anumite performanţe. Cu alte cuvinte, băncile pot beneficia de o reducere cu jumătate a taxei dacă cresc intermedierea financiară şi cu altă jumătate de taxă dacă reduc marja de dobândă dintre creditele şi depozitele în lei sub anumit nivel. 

Aceasta este modalitatea prin care Guvernul a decis să forţeze băncile să finanţeze economia şi să scadă dobânzile la credite.

Faptul că Guvernul a inclus venituri din taxa bancară la încasări, în acest an, înseamnă că Executivul estimează că măsurile nu şi-au atins scopul.

Primele trei bănci şi-au făcut alte calcule

Veniturile estimate de Guvern ca încasări din taxa bancară sunt modeste, comparativ cu estimările cel puţin ale primelor trei bănci din România.

Drept exemplu, Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, estimează că va plăti o taxă pe active de 136 milioane lei (aproximativ 28,33 milioane de euro) aferentă anului financiar 2019.

Banca Comercială Română (BCR) estimează că taxa bancară, în forma modificată, va afecta negativ poziţia „alte rezultate operaţionale” cu maximum 20 milioane de euro în 2019 (circa 96 milioane de lei).

Totodată, BRD a estimat o taxă pe activele financiare pentru anul fiscal 2019 de 79 milioane lei (67 milioane lei, net de impozitul pe profit).

Per total, numai cele mai mari trei bănci din România vor plăti în acest an o taxă pe active bancare de 311 milioane de lei.

Banca Naţională a României estima, în iunie, că băncile vor plăti 867,1 milioane de lei în 2019 pentru taxa pe active în forma modificată. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite