Foarte mulţi pensionari se împrumută de la Casele de Ajutor Reciproc: Uneori, banii le sunt duşi acasă. În 2018 au luat aproape 2 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Chioaru cere pedepsirea tinerei care l-a lăsat infirm

Pensia medie în România pentru limita de vârstă, de care beneficiază peste 5 milioane de români, este de 1.181 lei, potrivit datelor Casei Naţionale de Pensii Publice. Federaţia Caselor de Ajutor Reciproc susţine că mulţi pensionari apelează la serviciile lor, chiar şi atunci când au nevoie de doar 50 de lei.

Pensionarii membri ai uneia dintre Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor (CARP) pot obţine împrumuturi de până la 5.000 de lei, cu dobânzi moderate, aprobate în aceeaşi zi, a declarat, vineri, preşedintele Federaţiei Naţionale "Omenia" a CARP, Gheorghe Chioaru.

"Se dau împrumuturi şi de 50 de lei. Împrumuturile se dau pe loc sau a doua zi, de la 50 de lei în sus, până la 5.000 de lei sau chiar mai mult. Deci, omul vine astăzi, dacă are actele necesare, se înscrie astăzi, primeşte împrumutul şi pleacă. Suntem unici, nu cred că există altă instituţie în Uniunea Europeană care să aibă acest sistem: vine omul, astăzi se înscrie şi astăzi pleacă cu 5.000 de lei sau mai mult. Împrumutul minim până în prezent a fost de 50 de lei, iar împrumutul maxim a fost de 35.000 de lei. Am putea să dăm şi împrumuturi mai mari, dar în prezent suntem reţinuţi", a afirmat Chioaru, la Congresul Naţional al Federaţiei Naţionale "Omenia" a CARP, scrie Agerpres.

Acesta a subliniat că foarte mulţi pensionari apelează la împrumuturi prin Casele de Ajutor Reciproc, dar şi la alte servicii la preţ redus oferite de acestea.

"Ce-i îndeamnă pe pensionari să vină la noi? Creditarea cu împrumuturi mici, dar şi serviciile. Fiecare Casă de Ajutor Reciproc are 10-15-20 de servicii, care înseamnă frizerie, cizmărie, croitorie, tâmplărie, reparaţii de tot felul, medici de familie şi aşa mai departe", a adăugat acesta.

Potrivit sursei citate, membrii Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor pot apela, spre exemplu, la un frizer, plătind un preţ de doar 3 sau 4 lei în reţeaua CARP.

De asemenea, Gheorghe Chioaru a enumerat şi celelalte servicii de sprijin oferite pensionarilor de CARP.

"Rate ale dobânzilor moderate, cuprinse între 1 şi 5% pe an, ajutoare de deces, ajutoare nerambursabile în medicamente, îmbrăcăminte, alimente, abonamente gratuite la cantine sociale au constituit tot atâtea forme concrete de ajutorare a membrilor noştri, pe care indiscutabil nu le-ar găsi în alte instituţii financiar-bancare. Suntem unici în Europa, unici în România şi, din informaţiile pe care le am, suntem unici în lume cu acest sistem pe care îl facem noi. Nu există nici în Europa, nici în Asia, nici în America Latină acest tip de sistem de ajutorare a pensionarilor", a declarat preşedintele Federaţiei "Omenia".

În anul 2018, Casele de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor au acordat 611.443 de împrumuturi, în valoare totală de 1.916.842.000 de lei, dintre care 421.611 au fost împrumuturi noi, în valoare de 1.107.860.000 lei. Atunci când este necesar, conducerile CARP se deplasează acasă la pensionari pentru a le aduce banii.

"Sunt destule cazuri în care conducerile CARP au hotărât să se deplaseze ele şi să ducă împrumuturile acasă (la pensionari - n. r.). Se duc cu documentele, îl înscriu acasă şi tot acasă vin a doua zi sau a treia zi să îi dea banii. Suntem unici în Europa cu acest sistem", a încheiat preşedintele Federaţiei "Omenia". 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite