ANAF a publicat lista marilor datornici la bugetul de stat: 500 firme au restanţe de 13,4 miliarde de lei. Companiile de stat au cele mai mari datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teanc bani - lei - cash FOTO Adevarul

La puţin timp după ce premierul Tudose a spus că va cere deschiderea unor dosare penale pentru firmele care nu-şi plătesc datoriile către stat, ANAF a publicat lista primilor 500 mari datornici. Cele mai mari datorii le au companiile de stat care au cumulat în timp restanţe de sute de milioane de lei, ba chiar şi miliarde.

Potrivit listei primilor 500 debitori persoane juridice cu obligaţii fiscale restante la bugetele de asigurari sociale înregistrate la 30 septembrie 2017 şi încă neachitate, datoriile totale ale companiilor către stat se ridică la 18,4 miliarde de lei.

Cele 500 firme menţionate au datorii cumulate de 13,4 miliarde de lei, adicî 72,67% din totalul restanţelor, cea mai mare fiind înregistrată de CN a Huilei, care are o datorie de 3,7 miliarde lei.

Pe următorul loc se află SC pentru Închidere şi Conservarea Minelor – tot o firmă de stat – care are datorii de „numai” 941,9 de milioane de lei, pe locul trei aflându-se SN CFR SA, cu datorii de 601,6 milioane lei.

Următoarele cinci locuri sunt ocupate, în ordinea mărimii datoriilor, de CE Huneoara – 431,3 milioane lei; SN a Cărbunelui – 301,7 milioane lei; Romaero – 183,84 milioane lei; Moldomin – 159 milioane lei şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) – 142 milioane lei.

Printre firmele private care apar în acest top se număra Salamandra Plus SRL, Petroutilaj SA, PSD Company SA, Brafor SA, Realitatea Media SA, Donau Chem SRL, COS Târgovişte SA, L&A FLEISCH S.R.L, CHEMGAS HOLDING CORPORATION S.R.L., ASOCIATIA FOTBAL CLUB STEAUA BUCURESTI, SCORSEZE SECURITY INTERNATIONAL S.R.L., GlaxoSmithKline (GSK) SRL, INSULA MARE A BRAILEI SA.

Un alt restanâier la bugetul asigurărilor sociale este filiala PSD Bucureşti, cu datorii curente de peste 100.000 de lei.

Scuzele politicienilor: Angajaţii vor plăti contribuţiile, pentru că nu le-au plătit angajatorii

   

Or, motivul declarat al politicienilor adus în sprijinul modificărilor fiscale este tocmai neplata către buget a contribuţiilor de către firme.

Nu mai departe de joi, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, spunea că transferul contribuţiilor de la angajat la angajator a fost făcut pentru că 30% din companii nu plătesc contribuţiile la sănătate şi pensie.

Anterior, ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa spunea că avem aproape 158.000 de companii care nu au plătit contribuţiile pentru angajaţi in cursul acestui an. „E vorba de aproape 2,1 milioane de salariaţi. (...) Se va introduce stopajul la sursa - reţinerea angajatului a celor 35 de procente din salariu, dar nu le virează la buget şi foloseşte banii în scop propriu. Statul vine şi spune că dacă îi furi banii angajatului noi iţi facem dosar penal. E un element important care îl va face să se gândească de două ori dacă nu plăteşte acele contribuţii. Se vor intensifica şi vor continua măsurile de executare silită pentru angajatorii care nu plătesc aceste contribuţii”, spunea miercuri Mişa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite