Băncile din România încep să blocheze conturi ale cetăţenilor şi firmelor din Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rubla ruseasca FOTO EPA-EFE

Prima bancă din România care a blocat deja conturi ale persoanelor fizice sau juridice din Rusia este Raiffeisen. BNR confirmă că România este obligată să respecte aceste sancţiuni.

Mai multe conturi ale unor persoane fizice şi juridice înregistrate în Rusia au fost blocate miercuri de Raiffeisen Bank în România, în virtutea sancţiunilor internaţionale aplicate Rusiei, după cum au afirmat surse avizate pentru „Adevărul”.

 Informaţia ne-a fost confirmată şi de reprezentanţii Raiffeisen: 

„Raiffeisen Bank a luat măsuri de implementare a sancţiunilor impuse la nivel european prin Regulamentul (UE) 2022/328 al Consiliului din 25 februarie 2022, de modificare şi completare a  Regulamentului (UE) nr. 833/2014 al Consiliului privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile Rusiei de destabilizare a situaţiei în Ucraina. În acest scop, clienţii deţinători de conturi care intră sub efectele acestor sancţiuni trebuie să parcurgă paşi specifici pentru a putea efectua tranzacţii prin conturi, banca fiind obligată să întreprindă verificări suplimentare în ceea ce priveşte anumite tipuri de tranzacţii derulate prin aceste conturi. Precizăm că aceşti clienţi au in continuare acces la disponibilul din conturi, intervenind modificări doar cu privire la fluxul de accesare a acestui disponibil. Toţi clienţii băncii care înâmpină probleme pot suna în call center-ul băncii pentru a verifica situaţia"

Regulamentul UE a introdus noi măsuri care „limitează în mod semnificativ intrările financiare din Rusia în Uniune prin interzicerea acceptării depozitelor care depăşesc anumite valori provenind de la resortisanţi sau rezidenţi ruşi, a deţinerii de conturi ale clienţilor ruşi de către depozitarii centrali de titluri de valoare din Uniune, precum şi a vânzării de titluri de valoare exprimate în euro către clienţi ruşi”.

Şapte bănci ruseşti, eliminate din sistemul SWIFT

Uniunea Europeană a introdus ieri noi măsuri restrictive împotriva Rusiei, pe lângă eliminarea băncilor ruseşti din sistemul SWIFT (VTB Bank, Bank Rossiya, Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC şi VEB.RF.) având în vedere agresiunea militară neprovocată şi nejustificată exercitată asupra Ucrainei.

Concret, sancţiunile au fost extinse asupra „oricărei persoane juridice, entităţi sau organism stabilite în Rusia ale cărei drepturi de proprietate sunt deţinute direct sau indirect mai mult de 50% de către băncile Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) şi VTB BANK”.

Toate băncile din România fac verificări

Reprezentanţii mai multor bănci comerciale au declarat pentru „Adevărul” că se fac verificări pentru identificarea conturilor deţinute de entităţi ruse – persoane fizice sau juridice – care s-ar încadra în criteriile pe baza cărora se pot aplica sancţiunile, de cele mai multe ori fiind vorba despre transferul unor sume prin băncile ruseşti. 

De altfel, toate băncile sunt nevoite să se supună restricţiilor cerute de UE, după cum a explicat purtătorul de cuvânt al BNR. „Băncile româneşti sunt obligate să respecte sancţiunile internaţionale dispuse împotriva Federaţiei Ruse”, a declarat Dan Suciu pentru „Adevărul”.

În ce priveşte CEC Bank, şi aceasta a afirmat că respectă prevederile legale în domeniu şi face verificări constante şi periodice asupra portofoliului de clienţi, inclusiv cu listele internaţionale de sancţiuni. „Până acum nu am identificat în portofoliu astfel de clienţi”, au declarat reprezentanţi ai CEC Bank.

Băncile cu cea mai mare expunere pe Rusia

Băncile italiene şi franceze au cea mai mare expunere la Rusia, ambele cu puţin peste 25 de miliarde de dolari la finele lunii septembrie 2021, urmate de băncile din Austria, cu o expunere de 17,5 miliarde de dolari, arată datele Băncii Reglementelor Internaţionale (BIS).

Comparativ, expunerea pe Rusia a băncilor americane este de 14,7 miliarde de dolari.

În rândul băncilor individuale, divizia din Rusia a grupului austriac Raiffeisen Bank International (RBI) este a 9-a cea mai mare bancă din această ţară, cu active de 15,8 miliarde de euro, 8.700 de angajaţi şi peste 4,5 milioane de clienţi. Expunerea grupului bancar austriac la Rusia totaliza 22,85 miliarde de euro, mai mult de jumătate având legătură cu sectorul corporatist. Raiffeisen deţine 2,2 miliarde de euro în împrumuturi acordate clienţilor din Ucraina.

Banca franceză SocGen, prezentă în Rusia prin subsidiara Rosbank, avea la finalul anului trecut o expunere de 18 miliarde de euro la Rusia. 

Subsidiara UniCredit este a 14-a cea mai mare bancă din Rusia, expunerea sa fiind de 14,2 miliarde de euro.

Expunerea Intesa Sanpaolo la Rusia totaliza 5,57 miliarde de euro, iar ING are credite către clienţii ruşi de 4,5 miliarde de euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite