Bancherii promit că îi vor ajuta pe clienţii cu probleme, dar cer introducerea de criterii în acest sens în legea dării în plată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Oprescu, preşedintele ARB, spune că băncile sunt gata să-i identifice şi să-i ajute pe cei care nu mai pot să-şi plătească creditele şi care ar fi adevăraţii beneficiari ai acestei legi   FOTO Mediafax
Sergiu Oprescu, preşedintele ARB, spune că băncile sunt gata să-i identifice şi să-i ajute pe cei care nu mai pot să-şi plătească creditele şi care ar fi adevăraţii beneficiari ai acestei legi   FOTO Mediafax

Bancherii promit că îşi vor ajuta clienţii cu probleme, afirmând că au instrumentele necesare pentru a-i identifica pe cei cu dificultăţi şi care ar putea beneficia cu adevărat de pe urma legii dării în plată, a declarat, joi, Sergiu Oprescu, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), citat de News.ro.

„Nu am negat niciodată faptul că există cazuri sociale, iar băncile pot să vină cu instrumentele necesare identificării celor chiar nu mai pot să-şi plătească creditele, pot să vină cu diverse abordări în această problemă“, a mai afirmat Oprescu.

Legea privind darea în plată, prin care românii cu credite pot ceda băncii locuinţa cu care au garantat împrumutul, a fost votată luni cu unanimitate în Senat, primind 119 voturi „pentru“. Senatorii au votat, însă, şi un amendament care limitează aplicarea legii doar celor cu credite până la 150.000 de euro.

Atât iniţiatorii legii, cât şi mai mulţi avocaţi şi reprezentanţi ai ANPC, au argumentat că pragul este neconstituţional pentru că este discriminatoriu, iar senatoarea PNL Mariana Câmpeanu a avertizat că introducerea plafonului dă ocazia ca legea să fie atacată la Curtea Constituţională, astfel că se va ajunge la amânarea implementării ei.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat ulterior că în Camera Deputaţilor va fi eliminat pragul de 150.000 de euro.

Guvernul a transmis, însă, miercuri că susţine proiectul datorită caracterului social, dar că doreşte anumite schimbări. Mai exact, se doreşte din nou eliminarea programului „Prima Casă“, a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Executivului. De asemenea, Ministerul Justiţiei doreşte să se facă diferenţa între cei care nu pot şi cei care nu vor să plătească ratele, în vreme ce Ministerul  Finanţelor are mai multe amendamente, cum ar fi gradul de îndatorare şi limita de creditare.

Şeful asociaţiei bancherilor susţine că băncile vor avea de suportat costuri mai mari din cauza legii dării în plată. „Băncile vor trebui oricum să facă provizioane, în cazul în care vor exista cazuri concrete, chiar dacă nimeni nu va da casa înapoi la bancă. Asta va afecta capacitatea noastră de a oferi credite antreprenorilor şi persoanelor fizice de bună credinţă. Costul creditării va creşte pentru toată lumea“, a declarat Oprescu. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite