Banca Internaţională de Investiţii, unde România şi Rusia sunt printre acţionari, a fost retrogradată de Moody’s

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Internationala de Investitii

Moody’s a coborât ratingul Băncii Internaţionale de Investiţii de la A3 la Ba1, adică la junk, scrie Hotnews, amintind că România este acţionar în această bancă alături de Rusia, Ungaria, Bulgaria, Cehia şi Slovacia.

Autorităţile au anunţat recent, după declanşarea războiului în Ucraina de către Rusia, că România se va retrage din această bancă.

„România susţine ferm măsurile coordonate la nivel european în această criză şi este pe deplin angajată în implementarea tuturor sancţiunilor agreate. În actuala situaţie, este crucial ca toate Statele Membre să contribuie la apărarea valorilor noastre fundamentale. În acelaşi timp, trebuie să găsim soluţii rapide şi coordonate pentru a împărţi atât povara costurilor, cât şi pe cea a riscurilor care derivă din această criză", a subliniat ministrul Finanţelor în cadrul reuniunii informale a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare din data de 3 martie.

De asemenea, Adrian Câciu a apreciat că discuţia privind revizuirea Pactului de Creştere şi Stabilitate trebuie să reflecte abordarea flexibilă necesară în ceea ce priveşte investiţiile publice şi cheltuielile în domeniul apărării.

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană au avut miercuri un schimb de opinii privind coordonarea aspectelor economice şi financiare în contextul crizei din Ucraina, eveniment desfăşurat în regim de videoconferinţă.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a prezentat o informare cu privire la situaţia economică actuală şi impactul imediat sau anticipat al sancţiunilor europene impuse Federaţiei Ruse. 

De asemenea, comisarul european Paolo Gentiloni, preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, şi directorul Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling, au făcut o evaluare a efectului sancţiunilor atât asupra economiei ruseşti, cât şi asupra economiei europene.

Printre cele mai importante sancţiuni adoptate de Uniunea Europeană în domeniul financiar-bancar sunt îngheţarea activelor pentru 7 bănci ruseşti, interzicerea cumpărării de acţiuni în UE de către companiile de stat din Rusia, restricţionarea depozitelor cetăţenilor ruşi la maximum 100.000 euro în băncile europene, interzicerea cumpărării de bonduri europene de către Rusia şi îngheţarea rezervelor Băncii Centrale din Federaţia Rusă. 

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a menţionat, în cursul săptămânii trecute, că în contextul tensiunilor din Ucraina, Ministerul Finanţelor ar trebui sa analizeze dacă România „mai rămâne în aceste instituţii internaţionale".

Cel mai probabil, oficialul se referea tot la Banca Internaţională de Investiţii, instituţie care finanţa în trecut Consiliul de Ajutor Economic Reciproc (CAER) - creat la iniţiativa URSS în 1949 - ca echivalent al OECE (Organizaţia Europeană pentru Cooperare Economică).

Banca Internaţională de Investiţii a fost fondată în 1970. Acţionarii băncii erau Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam. Această bancă este subiectul unui scandal în România, ieşind în evidenţă în timpul mandatului lui Eugen Teodorovici la Ministerul Finanţelor, atunci când Florin Cîţu îl acuza că este spion rus. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite