Banca Angliei nu va putea să reducă dobânzile din cauza încetinirii creșterii salariilor

0
Publicat:

În perioada noiembrie 2023 - ianuarie 2024, nivelul salariului reglementat în Marea Britanie a înregistrat cel mai lent ritm de creştere începând din octombrie 2022, în timp ce rata şomajului a crescut neaşteptat, ceea ce ar putea atenua temerile Băncii Angliei (BoE) privind inflaţia, arată datele publicate marţi Oficiul Naţional de Statistică (ONS).

Marea Britanie podul Londrei steag drapel
Banca Angliei nu va putea să reducă dobânzile Foto: Shutterstock

Excluzând bonusurile, câştigurile au crescut în ritm anual cu 6,1%, faţă de un avans de 6,2% în perioada octombrie - decembrie 2023, sub aşteptările analiştilor. Salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au crescut cu 2%, cel mai ridicat nivel începând din vara lui 2019, excluzând perioada pandemiei, transmit Reuters și DPA. 

Rata şomajului în Marea Britanie a crescut pentru prima dată începând din iulie 2023, în contextul încetinirii creşterilor salariale. În perioada noiembrie 2023 - ianuarie 2024, rata şomajului a urcat la 3,9%, de la 3,8% în perioada octombrie - decembrie 2023, arată datele ONS. Analiştii se aşteptau ca rata şomajului să se menţină la 3,8%.

Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 43.000, la 908.000 în perioada decembrie 2023 - februarie 2024. Este a 20-a lună de declin consecutiv al numărului locurilor de muncă vacante.

"Recentele tendinţe de pe piaţa forţei de muncă continuă, câştigurile înregistrând un ritm de creştere mai lent dar, pe fondul inflaţiei mai scăzute, în termeni reali, salariile continuă să crească. De asemenea, în ultimii doi ani a continuat să scadă numărul locurilor de muncă vacante", a apreciat Liz McKeown, director în cadrul ONS.

"Datele publicate marţi nu vor determina probabil o schimbare majoră a politicii monetare a Băncii Angliei, creşterea salariilor încă este robustă, iar temerile legate de aceste evoluţii ar putea duce la o persistentă presiune asupra preţurilor. Totuşi, ne aşteptăm în următoarele luni la o slăbire a pieţei forţei de muncă, ceea ce ar putea reduce ritmul de creştere al salariilor şi ar putea determina BoE să înceapă din vară reducerea dobânzilor", susţine Yael Selfin, economist şef la KPMG UK. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite