Autostrăzile şi drumurile care primesc bani în 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta podul de la Brăila FOTO Studiu fezabilitate
Aşa va arăta podul de la Brăila FOTO Studiu fezabilitate

Ministerul Transporturilor primeşte în anul 2019 un buget de 11,66 miliarde de lei, o majorare de aproape 55% faţă de cheltuielile pe care le-a realizat anul trecut, de numai 7,5 miliarde lei. Podul de la Brăila de peste Dunăre este proiectul care va primi cea mai mare finanţare în acest an, în timp ce Autostrada Unirii e deja aproape uitată.

Proiectul de buget pe 2019 include investiţii în infrastructura de transport de 5,6 miliarde lei, din care 4,1 miliarde de lei aferente proiectelor finanţate din fonduri europene, potrivit economica.net.

Datele analizate de publicaţie arată că podul de peste Dunăre de la Brăila beneficiază de cei mai mulţi bani în domeniul infrastructurii rutiere, în acest an, respectiv 362,84 milioane de lei.

Autostrada Transilvania, cum mai este numită autostrada Bechtel, primeşte o alocare semnificativă de fonduri, de 164,4 milioane de lei. Pentru Autostrada Sebeş – Turda, Guvernul propune un buget de 160 de milioane de lei.

Statul alocă fonduri mari şi pentru proiecte care abia încep anul acesta, precum Drumul Expres Craiova – Piteşti. În acest caz, propunerea de alocare bugetară este de 151 milioane de lei.

Şi alte proiecte care abia încep anul acesta sunt prinse în bugetul Ministerului Transporturilor pe 2019, precum Autostrada Sibiu - Piteşti, Autostrada de Centură Bucureşti, Centura Bacău care include primii kilometri de autostradă din Moldova, pasaje de pe centura Capitalei dar şi Centura de Sud a Timişoarei.

Bani pentru 200 de metri din Autostrada Unirii

Asociaţiile care susţin urgentarea construirii Autostrăzii Unirii, respectiv autostrada care ar trebui să unească Moldova de Transilvania, au protestat faţă de faptul că bugetul pe anul 2019 nu include bani pentru realizarea A8. Iaşi – Târgu Neamţ –Târgu Mureş. Este vorba despre asociaţiile „Moldova vrea autostradă”, „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” şi „Împreună pentru A8”.

Lipsa banilor din buget în condiţiile în care există o lege promulgată de preşedintele Klaus Iohannis care impune realizarea proiectului a fost numită de cele trei asociaţii „o nouă acţiune sfidătoare a Guvernului la adresa Moldovei”.

Luni, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunţat că a transmis către Ministerul Transporturilor un text, pentru a fi inclus în legea bugetului pentru 2019, prin care vor trebui să fie alocaţi bani necesari realizării documentaţiilor pentru un tronson din Autostrada A8.

„Pentru Autostrada A8, Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, sunt prinse în proiectul de buget credite bugetare în valoare de 9 milioane lei şi credite de angajament (pentru anii viitori, angajate în acest an) în valoare de 37 milioane de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Şerbănescu, pentru G4Media.

Cu toate acestea, din suma prevăzută pe acest an, respectiv 9 milioane lei (aproape 2 milioane de euro) s-ar putea construi în jur de 200 de metri de autostradă. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite