Au părăsit ringul bursier. Peste 550 de companii s-au delistat în urma desfiinţării Rasdaq

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultima zi de funcţionare a pieţei Rasdaq a fost 27 octombrie 2015
Ultima zi de funcţionare a pieţei Rasdaq a fost 27 octombrie 2015

Două treimi din companiile listate pe Rasdaq au ales să părăsească ringul bursier după desfiinţarea acestei pieţei. Astfel, din totalul celor 873 de firme cotate pe bursa Rasdaq, 562 au decis să se delisteze, iar acţionarii care au depus cereri de retragere au primit pentru răscumpărarea titlurilor 123,1 milioane de lei. Concomitent, 311 de societăţi au ales transferul pe altă piaţă, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Ultima tranzacţie pe piaţa Rasdaq a avut loc în urmă cu o lună. Închiderea pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a fost decisă în toamna anului 2014, ultima zi de funcţionare fiind 27 octombrie 2015, la încheierea termenului de un an de la intrarea în vigoare a legii.

„Ca urmare a hotărârilor Adunărilor Generale Extraordinare ale Acţionarilor societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionau pe piaţa Rasdaq/piaţa valorilor mobiliare necotate, un număr de 311 societăţi s-au transferat pe piaţa reglementată/sistem alternativ de tranzacţionare“, se arată într-un comunicat al ASF.

Doar cinci companii au trecut pe piaţa reglementată

Doar cinci societăţi au trecut pe piaţa reglementată administrată de BVB, acestea fiind Albalact (ALBZ) - capitalizare bursieră 200,38 milioane lei, IAR Braşov (IARV)- capitalizare bursieră 132,15 milioane lei, Prebet Aiud (PREB) - capitalizare bursieră 10,25 milioane lei, Mecanica Fină Bucureşti (MECE) - capitalizare bursieră 25,94 milioane lei şi Romcab Tîrgu Mureş (MCAB) - capitalizare bursieră 89,16 milioane lei.

Cele mai multe au ales sistemul alternativ

Pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de BVB s-au transferat 271 de societăţi, cu o capitalizare bursieră de 4,34 miliarde lei, 36.781 de salariaţi şi 824.767 de acţionari.

Alte 35 de companii de pe Rasdaq au ales mutarea pe sistemul alternativ de tranzacţionare administrat de Sibex, societăţile având o capitalizare bursieră însumată de 258,27 milioane lei, 4.202 de salariaţi şi 52.261 de acţionari.

La încheierea termenului de 12 luni de la intrarea în vigoare a prevederilor legii 151/2014 (de desfiinţare a Rasdaq), un număr de 562 emitenţi au fost retraşi de la tranzacţionare în baza prevederilor acestui act normativ. Pentru acţiunile pentru care au fost depuse cereri de retragere până la momentul încetării de drept a activităţii Rasdaq, respectivele societăţi au plătit, conform informaţiilor transmise la ASF, 123,1 milioane lei pentru un număr de 4.419 acţionari.

De la intrarea în vigoare a legii 151/2014 şi până la data la care activitatea celor două pieţe a încetat de drept (27 octombrie 2015), ASF a supravegheat modul în care emitenţii au respectat procedura, încălcarea normelor fiind sancţionată, notează instituţia.

ASF a sancţionat persoanele identificate ca fiind responsabile în cazul societăţilor care nu au convocat AGEA în termenul stabilit de lege, nu au finalizat procedura de retragere a acţionarilor, respectiv nu au plătit acţionarilor îndreptăţiţi sumele ce li se cuveneau ca urmare a exercitării de către aceştia a dreptului de retragere prevăzut de lege. Astfel, ASF a emis 263 decizii de sancţionare pentru nerespectarea prevederilor legale, suma totală a amenzilor fiind de 1,52 milioane lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite