ASF vrea să înfiinţeze „poliţia asigurărilor“. Oricine are asigurare poate deveni suspect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de specialişti din cadrul Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) şi din companiile asigurare propune înfiinţarea unui organism antifraudă cu puteri fără precedent, iar orice asigurat va putea deveni suspect, dacă Biroul Antifraudă devine operaţional în forma propusă în prezent, scrie Profit.ro.

Aceasta în condiţiile în care estimările recente ale ASF duc pragul de fraudă în asigurări la un procent de 15-20% raportat la întreaga piaţă din România, relevă un document oficial redactat în urmă cu puţin timp şi prezentat de Profit.ro. În cifre absolute, aceasta ar însemna că nivelul fraudelor se ridică, anual, la  1,7-1,8 miliarde de lei sau aproximativ 400 de milioane de euro.

Proiectul ar fi coordonat direct chiar de către actualul preşedinte al ASF, Mişu Negriţoiu, mai scrie sursa citată. Instituţia ar urma să fie finanţată de către ASF în primii 3 ani de funcţionare şi va fi denumită, cel mai probabil, Biroul Antifraudă în Asigurări (BAFA). Acest organism ar urma să aibă printre angajaţi inclusiv foşti procurori, poliţişti sau lucrători din servicii de informaţii, pe un model existent deja în interiorul firmelor de asigurare.

Primul paragraf de la capitolul „competenţe“ transformă în posibil  suspect orice client al firmelor de asigurare. „BAFA poate investiga orice caz pe care compania de asigurări îl consideră necesar a fi investigat, cum de altfel şi cazurile ce vor fi alertate automat prin intermediul sistemelor informatice sau de către cetăţeni“, arată explicit documentul citat. 

Proiectul BAFA îşi propune din start să modifice Codul Penal prin introducerea unei definiţii clare pentru frauda în asigurări. Definiţia propusă în proiect include în cercul „suspecţilor“ orice persoană care solicită daune morale peste un anumit nivel, mai scrie sursa citată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite