ASF: Atenţie la entităţile neautorizate din domeniul asigurărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photo
Foto Inquam Photo

Autoritatea de Supraveghere Financiară avertizează că, în ultima perioadă, au fost active la nivelul pieţei de asigurări din România, cu precădere pe clasa 15 de asigurări – Garanţii, mai multe entităţi care nu sunt autorizate să desfăşoare activitate de asigurare.

Pentru siguranţa investiţiilor dumneavoastră, înainte de a investi în diverse instrumente financiare şi, în special, înainte de a utiliza platforme de tranzacţionare online, chiar dacă iniţiativa contactării entităţii vă aparţine în totalitate sau contactarea este efectul unei oferte privind serviciile MiFID II adresate direct sau indirect printr-o terţă parte de către o entitate,  A.S.F. vă recomandă să verificaţi dacă:

  • Entitatea care oferă accesul la o platformă online de tranzacţionare se regăseşte în Registrul A.S.F.: Registrul instrumentelor şi investiţiilor financiare;
  • Entitatea menţionată la pct. 1 se regăseşte la secţiunea ”Alerte investitori” existentă pe pagina web a A.S.F.: https://asfromania.ro/;
  • Entitatea menţionată la pct. 1 se regăseşte  la secţiunea ”Investors alerts portal” existentă pe pagina  web a IOSCO: https://www.iosco.org/investor protection/?subsection=investor_alerts_portal;
  • Entitatea menţionată la pct. 1 este situată într-o altă jurisdicţie decât cea a A.S.F. În acest caz, verificaţi alertele emise în mediul online şi, în măsura în care jurisdicţia respectivă are constituită o autoritate competentă similară A.S.F., verificaţi şi pagina de web a respectivei autorităţi;
  • Entitatea menţionată la pct. 1 se regăseşte în registrul companiilor (similar O.N.R.C.) din jurisdicţia unde este situat sediul social al entităţii care operează platforma online de tranzacţionare. Acordaţi o atenţie sporită diferenţei dintre denumirea brandului utilizat de platforma de tranzacţionare şi denumirea entităţii care operează platforma de tranzacţionare!

Pe lângă verificările menţionate la pct. 1-5, ASF adresează investitorilor din România rugămintea de a:

  • verifica dacă entitatea nu utilizează aşa-numitele site-uri clonă. Multe dintre aceste entităţi neautorizate folosesc, în mod abuziv, denumirea unor brokeri internaţionali care operează legitim, la nivel global, prin licenţe/autorizaţii emise de autorităţi competente similare A.S.F.;
  • nu ceda insistenţelor apelurilor telefonice, mesajelor şi email-uri repetate, adresate de entităţi care propun investiţii prin diferite platforme de tranzacţionare online, cu promisiunea unor câştiguri imediate şi randamente foarte ridicate;
  • acorda o atenţie sporită instrumentelor de plată promovate de entitatea neautorizată pentru alimentarea contului, pentru că fiecare dintre acestea prezintă avantaje şi dezavantaje în recuperarea rapidă a sumelor depuse.

                                                                       

Într-o astfel de situaţie, vă adresăm rugămintea de a contacta rapid Serviciul Monitorizare Activităţi Neautorizate din cadrul Direcţiei Generale a S.I.I.F., utilizând Formularul tip II şi adresa de e-mail Entitati.Neautorizate@asfromania.ro.

Dacă, după verificările recomandate anterior, nu aţi obţinut informaţii clare şi complete privind entitatea care v-a contactat sau pe care intenţionaţi sa o contactaţi, nu vă grăbiţi să investiţi bani prin acea platformă de tranzacţionare online. Dacă totul sună prea bine ca să fie adevărat, probabil că vă aflaţi în fata unei înşelătorii (”Investment scams”)!

A.S.F. menţionează că utilizarea unei entităţii neautorizate, nu vă da dreptul la despăgubiri prin Sistemul/Fondul de Compensare din România, aşa că este puţin probabil să vă recuperaţi o parte din bani dacă lucrurile merg prost.

Cele mai întâlnite practici utilizate de entităţile neautorizate

Practici comune utilizate de entităţile neautorizate, fără însă a ne limita la acestea:

  • Dublarea/creşterea depunerii iniţiale prin bonusuri, urmată de refuzul de a onora orice fel de retragere a fondurilor până la tranzacţionarea unui volum foarte mare de către investitor (adesea imposibil de realizat);
  • Tranzacţionarea pe contul investitorilor fără permisiune, urmată de solicitarea în a suplimenta contul cu fonduri noi;
  • Presiunea constantă prin apeluri telefonice, mesaje şi e-mailuri repetate, dublată de solicitări repetate şi insistente de a adăuga noi fonduri, pentru a „ajuta la recuperarea pierderilor” prin tranzacţii viitoare prezentate ca fiind câştiguri sigure;
  • Crearea/ oferirea unor servicii de recuperare, prin care aceste entităţi susţin că ajută la recuperarea fondurilor investitorilor sau că vânează entităţi neautorizate dar care, din păcate, sunt doar o altă formă de înşelăciune (”Investment scams”), adesea pusă în practică de aceiaşi entitate neautorizată care v-a fraudat de la bun început fondurile.

 Ce trebuie să faceţi dacă aţi fost contactat de o entitate care nu se regăseşte în Registrul A.S.F.

Dacă sunteţi în această situaţie, vă adresam rugămintea de a transmite o notificare către A.S.F. (Formularul tip I), în atenţia Serviciului Monitorizare Activităţi Neautorizate din cadrul Direcţiei Generale a S.I.I.F., la următoarea adresa de email Entitati.Neautorizate@asfromania.ro.

Pentru detalii suplimentare, vă rugăm să contactaţi Serviciul Monitorizare Activităţi Neautorizate din cadrul Direcţiei Generale –S.I.I.F. la următorul număr de telefon 021.659.6192.

Ce trebuie să faceţi dacă aţi utilizat serviciile unei entităţi care nu se regăseşte în Registrul A.S.F.

Dacă aţi utilizat serviciile unei entităţi care nu se regăseşte în Registrul A.S.F., vă sunt recomandate următoarele:

  • Depuneţi o notificare (Formularul tip II) în atenţia Serviciului Monitorizare Activităţi Neautorizate din cadrul Direcţiei Generale a S.I.I.F. la adresa de email: Entitati.Neautorizate@asfromania.ro.
  • Depuneţi o plângere în atenţia organelor de cercetare penală din România situate în zona unde aţi declarat reşedinţa, dacă interacţiunea cu entitatea neautorizată a condus la prejudicierea fondurilor încredinţate de dvs. acelei entităţi.
  • Depuneţi o reclamaţie către autoritatea competentă din ţara de origine a entităţii, în măsura în care jurisdicţia respectivă a stabilit o autoritate similară A.S.F., dacă interacţiunea cu aceasta entitate a condus la  prejudicierea fondurilor încredinţate de dvs. acelei entităţi.

Şansele de recuperare rapidă a fondurilor încredinţate unei entităţi neautorizate depind de instrumentul de plată utilizat de dvs., după cum urmează:

  • dacă aţi alimentat contul entităţii prin card de credit/debit, este posibil să aveţi în continuare o şansă, atât timp cât acţionaţi rapid şi solicitaţi anularea operaţiunilor (chargeback) în limita termenului legal;
  • dacă aţi alimentat contul entităţii prin transfer bancar sau prin criptomonedă, şansele de recuperare rapidă a fondurilor sunt drastic diminuate.
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite