APIA anunță data limită pentru depunerea cererilor pentru reducerea accizei la motorina

0
Publicat:

Cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2024 pot fi depuse până la data de 3 ianuarie, a anunţat, luni, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

foto pompă de motorină
Când e data limită pentru depunerea cererilor pentru reducerea accizei la motorina Foto: Freepik

Solicitările se depun la centrele judeţene ale APIA sau al Municipiului Bucureşti pe raza cărora sunt situate exploataţiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat sau unde au fost depuse cereri de plată pentru schemele de sprijin pe suprafaţă.

Conform sursei citate, acordul prealabil pentru finanţare prin rambursare se emite de Centrele APIA, în termen de cel mult 20 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii de acord.

Este important de notat faptul că cererea de acord prealabil se depune însoțită de alte zece documente: o copie a documentelor de identitate și a celor de înregistrare, o adeverință eliberată de Primărie cu suprafețele agricole aflate în exploatare, inclusiv pentru spaţii protejate/cu efectivele de animale/păsări/familii de albine/ viermi de mătase, după caz, o altă adeverință eliberată de către Oficiul Național al Viei și al Produselor Vitivinicole pentru suprafețele cu vie, situația suprafețelor și a structurii estimative a culturilor pentru care solicită ajutorul de stat și/sau producția de ciuperci estimată, copia documentului care atestă înregistrarea/autorizarea sanitară veterinară pentru porci/ păsări/familii de albine/viermi de mătase, situația privind calculul efectivului rulat/mediu estimat anual, în funcție de specie, întocmită de beneficiar, dovada că solicitantul nu figurează ca debitor la organizaţiile de îmbunătăţiri funciare şi federaţiile de organizaţii de îmbunătăţiri funciare înscrise în Registrul naţional al organizaţiilor de îmbunătăţiri funciare, precum şi la Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, furnizorul de apă şi de electricitate, copie de pe contractul de irigaţii/furnizare a apei, cantitățile de motorină pentru care se solicită ajutorul de stat sub formă de rambursare pentru sectorul îmbunătățiri funciare și angajamentul solicitantului persoana fizică cu privire la autorizarea ca persoană fizică autorizată sau întreprindere individuală, conform OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare, conform modelului anexa 5 din ordin.

Fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a transmis anul trecut că Guvernul a aprobat suma necesară pentru acordarea subvenţiei pentru acciza de motorină, urmând ca banii să ajungă câteva zile la fermieri.

„Printr-un act normativ, dorit de fermieri, Guvernul României a aprobat suma necesară pentru acordarea subvenţiei pentru acciza la motorină. Actul normativ pleacă astăzi la Monitorul Oficial. La rugămintea mea dl. prim-ministru a dat sarcină pentru cei care asigură Secretariatul Guvernului ca acest act normativ să apară în Monitorul Oficial cât mai repede cu putinţă, în aşa fel încât în actul subsecvent de la Ministerul Agriculturii, care înseamnă Ordin de ministru, să putem să distribuim aceste sume imediat, în următoarele două/ trei zile, ca un răspuns practic la nevoile fermierilor mai ales în aceste condiţii. Iată deci o suplimentare de sumă de la bugetul statului pentru fermieri care înseamnă acum un nivel de sprijin de 337 de milioane de lei”, transmiea fostul ministrul al Agriculturii, la acel moment.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite